22/2/14

Η αρχαία Λάππα του Γιάννη Κασωτάκη

Μια άγνωστη πτυχή, από τις σημαντικότερες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αναδύεται συγκλονιστικά μέσα από τις σελίδες ενός σημαντικού βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2013 σε δεύτερη έκδοση βελτιωμένη και συμπληρωμένη.
Πρόκειται για το βιβλίο του συμπολίτη μας κ. Γιάννη Κασωτάκη με τίτλο «Η Αρχαία Λάππα», που είναι μια αναλυτική πρωτότυπη και τεκμηριωμένη μελέτη, για έναν πολιτισμό όχι και τόσο γνωστό: Αυτόν της Αρχαίας Λάππας, που βρίσκεται στην Κρήτη, στο νομό Ρεθύμνου στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Αργυρούπολη.
Δεν είναι εύκολο να συλλάβει κάποιος με τα σημερινά δεδομένα, τη μεγάλη, ξεχωριστή ακμή και την αίγλη της Αρχαίας Λάππας, πόλης που πριν 3.000 χρόνια ήταν περιώνυμη και πασίγνωστη.
Ο κ. Γιάννης Κασωτάκης καταφέρνει να μας μεταφέρει πολύ πειστικά την απαράμιλλη ομορφιά και τον αμύθητο πλούτο, της φημισμένης αυτής κρητικής Πολιτείας, αναφερόμενος εμπεριστατωμένα στην αίγλη και το γόητρο, που εξέπεμπε η Αρχαία Λάππα, όπως

στα αγάλματα, στα νομίσματα, στις επιγραφές, στην Αγορά και στο Θέατρο, στα ψηφιδωτά και στις συνθήκες, στις Βυζαντινές εκκλησίες και σε σχετικά έγγραφα. Η Αρχαία Λάππα εκτεινόταν σε μεγάλο μέρος του Νομού Ρεθύμνου, από το Κρητικό ως το Λυβικό πέλαγος. Κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. συμμάχησε με την Λύττο και με άλλες πόλεις εναντίον της Κνωσού. Σε αυτήν κατέφυγαν για φιλοξενία πολλοί Λύττιοι μετά τον ολοκληρωτικό αφανισμό της Λύττου από τους Κνωσίους. Αργότερα η Λάππα σύναψε συμμαχία και την Τέω της Ιωνίας (193 π.Χ.) καθώς και με την Πέργαμο (183 π.Χ.)
Κατά τον Ρωμαϊκό εμφύλιο τάχθηκε με τον Οκτάβιο εναντίον του Αντώνιου. Η νίκη του Οκτάβιου της έδωσε τη δυνατότητα ειδικών προνομίων και αυτοδυναμίας. Αυτή είναι και η καλύτερη και σε ευρύτερη έκταση βεβαιωμένη περίοδος. Έτσι κατά την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο (2ος έως 4ος αιώνας), η ευημερία της κρητικής αυτής πόλης, γίνεται φανερή μέσα από τα πλούσια και εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά οικοδομήματα, που εκτείνονται σε ολόκληρη την επιφάνεια του λόφου μεταξύ των ποταμών Μουσέλα και Πετρέ, καθώς από την ύπαρξη θερμών και την κοπή μεγάλης σειράς νομισμάτων.
Το βιβλίο του κ. Γιάννη Κασωτάκη περιλαμβάνει στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκυρων μελετητών, έρχονται στο φως για πρώτη φορά και τα οποία πιστοποιούν, τη χαμένη πολιτιστική ταυτότητα αυτής της αγνοημένης πολιτείας. Χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια, στα οποία αναλύονται η εμφάνιση της Αρχαίας Λάππας, η τοπογραφία της και η ιστορική της εξέλιξη από το 3.000 π.Χ. μέχρι τον 17ο αιώνα.
Γι’ αυτό του το έργο, ο συγγραφέας εξομολογείται: «Μέσα μου έχει πετρώσει η ελπίδα, ότι μια μέρα κάποιος φορέας, νομικό ή φυσικό πρόσωπο, θα φροντίσει για τη λειτουργία, μιας αίθουσας Μουσείου στο χώρο της Αρχαίας Λάππας, την Αργυρούπολη».
Ο συγγραφέας Γιάννης Κασωτάκης, γεννημένος στην Αργυρούπολη του Ρεθύμνου και εδώ και πολλά χρόνια κάτοικος Αμαρουσίου, έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες (στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), είναι δημοσιολόγος και έχει γράψει πολλά δοκίμια ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου και λογοτεχνικές νουβέλες, που έχουν δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.
(Δημοσιεύτηκε στην Αμαρυσία)