27/2/14

Το παιδί από τη Γερμανία – The hidden child


Ένα πράγμα μου αρέσει σ’ αυτή τη νέα σχολή του σκανδιναβικού αστυνομικού φιλμ: Η χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα. Συννεφιές, υγρασία και βροχή στην καλύτερη περίπτωση, χιόνια, παγετός και ομίχλες στη χειρότερη.
Αυτό εδώ, έχει μια εξαιρετικά καλή φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη φωτογραφία, καθώς επίσης και μια πολύ καλή, υποβλητική, μουσική επένδυση. Οπότε ξεκινάμε καλά.
Στη συνέχεια, η ηρωίδα μας, αφού μαθαίνει ότι η μητέρα της είχε σκαρώσει και ένα ακόμα παιδί, το οποίο δεν γνώριζε, αρχίζει να ερευνά το παρελθόν της και φυσικά βρίσκεται προ εκπλήξεων με κορύφωση πάντα κάποιο φόνο.
Το παρελθόν της μητέρας, εμπλέκεται με ιστορίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ναζιστών, δοσίλογων Σουηδών και μυστικοπαθών συντρόφων που δεν θέλουν να κηλιδώσουν τη μνήμη της μητέρας. Η ηρωίδα όμως επιμένει χωρίς να υπολογίζει συνέπειες. Από κοντά και ο σύζυγός της, ο οποίος ανακαλείται στο αστυνομικό σώμα για να βοηθήσει.
Η σωστή δόμηση της ατμόσφαιρας μυστήριου και οι λιτές ερμηνείες σώζουν την ταινία, της οποίας η εξέλιξη μου θύμισε κάτι ελληνικές ταινίες του Ν. Ξανθόπουλου στις οποίες ο κεντρικός ήρωας ψάχνει τις ρίζες του υπό τους ήχους μπουζουκιού ή μουσικής από τις χαμένες πατρίδες (βλ. Σμύρνη, Αϊβαλί κλπ). Εν τάξει, μη γελάτε, δεν κάνω συγκρίσεις, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι μετά τη σειρά Millenium, πολλά αστυνομικά και θρίλερ από τις χώρες του βορρά έχουν δει τα μάτια μας και κάπου αρχίσαμε να βαριόμαστε.
Υπόθεση: Οι γονείς της πετυχημένης συγγραφέως Erica Falcks σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Λίγους μήνες αργότερα, ένας άνθρωπος πάει στο σπίτι της Ericas ισχυριζόμενος ότι έχει την ίδια μητέρα, και ότι είναι ετεροθαλής αδελφός της. Η Erica δεν τον πίστεψε και του ζητάει να φύγει. Όταν βρίσκεται δολοφονημένος λίγες μέρες αργότερα αρχίζει να εξετάζει τα υπάρχοντά της μητέρας της. Σύντομα ανακαλύπτει ότι η μητέρα της είχε σκοτεινά μυστικά από το παρελθόν, μυστικά που κάποιος ή κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν πολύ σκληρά να κρατήσουν κρυφά. Η Erica σπρώχνεται όλο και περισσότερο σε έναν ιστό από ψέματα και στο θάνατο. 
Σκηνοθεσία: Περ Χάνεφιορντ
Με τους: Αμάντα Ουμς, Ρίτσαρντ Ουλφσάτερ, Τζέικομπ Οφτεμπρο, Κλαόντια Γκάλι, Λέναρτ Γιάνκελ, Μπιορν Άντερσον
Προβάλλεται από 27/2/14
(Κριτική μου για το www.myfilm.gr)