27/2/14

Non-Stop


Με την εκκίνηση, υποψιάζεσαι ότι έχεις να κάνεις με άλλη μια περιπέτεια τύπου Airport. Γιατί; Πρώτον, ο Λιαμ Νίσον έχει αρχίσει τώρα στα γεράματα να το παίζει matcho και να μπλέκει σε περιπέτειες που χρειάζονται γερά κότσια, δεύτερον, υποδύεται έναν πρώην αλκοολικό «αστυνομικό ασφάλειας πτήσεων» και είναι υπεύθυνος της πτήσης που παρακολουθούμε και τρίτον, ο φακός εστιάζει σε πρόσωπα και χειρονομίες που παρακολουθεί -παρ’ ότι πιωμένος- πριν την απογείωση και σε προδιαθέτει ότι κάτι μεγάλο θα συμβεί.
Δεν είναι λοιπόν, μια απλή περιπέτεια, όπως όλες όσες έχουμε δει. Ξέχωρα από το γεγονός, ότι μετά την ταινία Snakes on the plane, όλες οι άλλες φαντάζουν αριστουργήματα.
Αυτή εδώ, διαθέτει επιπλέον και τη Τζούλιαν Μουρ, που δεν μπορείς να καταλάβεις τι ρόλο παίζει,
αφού εμφανίζεται όπου δεν μπορεί να φανταστείς, παρά το γεγονός, ότι είναι μια απλή επιβάτις.
Δεν ξέρω εάν ο αείμνηστος Χίτσκοκ, θα μπορούσε να έχει γυρίσει καλύτερα το Non-Stop, αλλά ο Ζομ Κολέ Σερά δείχνει να τον έχει μελετήσει καλά. Τον βοηθάει δε πολύ και το ενδιαφέρον σενάριο με τις ανατροπές του. Επίσης, κατά κάποιον απροσδόκητο τρόπο και για το είδος της ταινίας, ο σκηνοθέτης δείχνει να ενδιαφέρεται για το βάθος των χαρακτήρων του έργου. Σε βαθμό, που υποψιάζεσαι τα πάντα.
Τα πλάνα εναλλάσσονται γοργά, η κάμερα κινείται με αξιοθαύμαστη ευελιξία ανάμεσα στους διαδρόμους και τα καθίσματα του αεροπλάνου και οι ερμηνείες είναι πάρα πολύ καλές.
Η ταινία, τελικά, δεν είναι άλλη μια περιπέτεια μέσα σε αεροπλάνο. Είναι μια ιδιαίτερη περιπέτεια με ανθρώπινους χαρακτήρες και καταστάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχο. 
Υπόθεση: Ο πτέραρχος της αμερικανικής αεροπορίας Μπιλ Μαρκς, μαθαίνει ότι έχει λίγες μόνο ώρες στη διάθεση του να βρει ένα δολοφόνο επιβάτη σε μια υπερατλαντική πτήση. Ένα ασταμάτητο κυνήγι ξεκινά στα 40.000 πόδια, με τη ζωή διακοσίων επιβατών σε κίνδυνο. 
Σκηνοθεσία: Ζομ Κολέ Σερά
Με τους: Λίαμ Νίσον, Τζούλιαν Μουρ, Άνσον Μάουντ
Προβάλλεται από 27/2/14
(Κριτική μου για το www.myfilm.gr)