20/2/14

Nymphomaniac (I & II)

Part I : Βλέποντας αυτό, το τρίτο μέρος της τριλογίας «Κατάθλιψη» (ο «Αντίχριστος» και η υπέροχη «Melancholia» τα προηγούμενα φιλμ) του Λαρς Φον Τρίερ, έψαχνα να βρω τι κοινό μπορούσε να έχει με τις προηγούμενες δημιουργίες του. Ένας δημιουργός, που μας είχε χαρίσει την τριλογία Europa («Το Στοιχείο του Εγκλήματος», «Epidemic», «Europa»), το «Δαμάζοντας τα κύματα» και φυσικά το υπέροχο, ανεπανάληπτο «Dogville» με τη Νικόλ Κίντμαν, αυτή τη φορά προσπαθεί να προκαλέσει (γιατί αυτό πλέον περιμέναμε) μέσα από μια ιστορία σεξουαλικής απελευθέρωσης.
Η 50χρονη ηρωίδα της Σαρλότ Γκένσμουργκ αφηγείται την ιστορία της, στον μεγαλύτερό της Στέλαν Σκάρσγκαρντ, ο οποίος την περιθάλπει, ύστερα από κάποιο ατύχημά της. Μια ιστορία, η οποία είναι γεμάτη περιγραφές των ανούσιων σεξουαλικών περιπετειών της και δεν καταφέρνει να τον εντυπωσιάσει, αλλά του δίνει όμως την ευκαιρία να σχολιάζει, άλλοτε σοβαρά και άλλοτε με χιούμορ τη λογοτεχνία, την τέχνη, τη μουσική, τη θρησκεία και άλλα θέματα.
Εν τω μεταξύ, επί της οθόνης παρελαύνουν άλλοτε εικόνες υψηλής καλλιτεχνικής αισθητικής (από φυσικά τοπία μέχρι αναλύσεις κάτω από φακούς μικροβιολογικών εργαστηρίων) και άλλοτε εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου (γεννητικών οργάνων ή ερωτικών στάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκριθούν με φτηνές ταινίες πορνό).
Αλλά, το Nymphomaniac δεν είναι πορνό. Είναι ένα σπονδυλωτό κοινωνικό δράμα, με αφορμή μια γυναίκα που το μοναδικό της αμάρτημα -όπως λέει- είναι ότι πάντα περίμενε περισσότερα από το ηλιοβασίλεμα: «περισσότερο θεαματικά χρώματα τη στιγμή που ο ήλιος αγγίζει τον ορίζοντα».
Το μοναδικό επεισόδιο που σπάει τη μονοτονία του δίωρου, είναι αυτό με την Ούμα Θέρμαν, η οποία είναι πραγματικά συγκλονιστική ως μητέρα τριών αγοριών, που τα καθοδηγεί στη ζωή, δείχνοντάς τους -από κοντά- τη ζωή που θα ακολουθήσει ο βλάκας πατέρας τους από τη στιγμή που τους εγκατέλειψε χάριν της ερωμένης του, η οποία δεν είναι άλλη από τη νυμφομανή ηρωίδα.
Οπωσδήποτε, ο Λαρς Φον Τρίερ γνωρίζει τη δύναμη της εικόνας και με τον τρόπο του, λέει πολλά με αυτή την ταινία, αλλά το σοκ είναι τέτοιο από τον καταιγισμό των σεξουαλικών περιπετειών της νυμφομανιακής ηρωίδας, που στο τέλος χάνεται η ουσία. Και δεν έχουμε δει ακόμα το δεύτερο μέρος…
Part II : Δυστυχώς και το δεύτερο μέρος αυτού του έπους της «εθισμένης σεξουαλικά» ηρωίδας του Λαρς Φον Τρίερ, δεν μας λέει τίποτα περισσότερο από το πρώτο.
Η απογοήτευση από το πρώτο μέρος της ταινίας, δεν διορθώνεται με το δεύτερο, που είναι –λέει- και λογοκριμένο.
Δεν χάσαμε και τίποτα. Ή μάλλον χάσαμε: το δίωρό μας.
Υπόθεση: Το Nymphomaniac είναι η άγρια και ποιητική ιστορία του ταξιδιού μιας γυναίκας από τη γέννησή της μέχρι την ηλικία των 50 ετών, την οποία αφηγείται ο κεντρικός χαρακτήρας, η Joe, η οποία έχει αυτο-διαγνωστεί ως νυμφομανής. Ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, ο ηλικιωμένος γοητευτικός εργένης Seligman ανακαλύπτει τη Joe κακοποιημένη σε ένα σοκάκι. Την παίρνει μαζί του στο σπίτι του, περιποιείται τα τραύματά της και τη ρωτά για τη ζωή της. Ακούει με προσοχή καθώς η Joe αφηγείται στα επόμενα οκτώ κεφάλαια τη δαιδαλώδη και περίπλοκη ιστορία της ζωής της, η οποία είναι γεμάτη συνειρμούς και διανθίζεται από περιστατικά. Η ταινία είναι αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους.
Σκηνοθεσία: Λαρς Φον Τρίερ
Με τους: Σαρλότ Γκένσμπουργκ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Σία Λαμπεφ, Γουίλεμ Νταφόε, Ούμα Θέρμαν, Ούντο Κίερ
Προβάλλεται από 30/1/14 το πρώτο μέρος και από 20/2/14 το δεύτερο
(Κριτικές μου στο myFilm)