13/2/14

Μια χειμωνιάτικη ιστορία – Winter’ s tale


Τι μαγευτικό παραμύθι για μεγάλους! Μια απροσδόκητα ρομαντική ιστορία με φόντο τη Νέα Υόρκη και ταυτόχρονα, το διαρκή αγώνα μεταξύ του Καλού και του Κακού.  Μια ιστορία αιώνιας αγάπης  στην κυριολεξία, αλλά και ένα παράδειγμα προσφοράς και θυσίας, χωρίς όμως η ταινία να έχει διδακτικό χαρακτήρα.
Ο εκπρόσωπος του Καλού πάνω στη γη (Κολίν Φαρέλ) ερωτεύεται μια γοητευτική κοπέλα (Τζένιφερ Κόνελι), την οποία όμως έχει βάλει στο μάτι ο εκπρόσωπος (Ράσελ Κρόου) του Κακού (Γουίλ Σμιθ). Ένας καλός, μια αγαθή κοπέλα και δύο κακοί δεν είναι και ιδανική κατάσταση, αν ληφθεί υπόψη ότι ο κακός είναι πιο οργανωμένος.
Μπορεί να υποθέσει κάποιος, ότι το τέλος είναι προβλέψιμο (όταν μάλιστα η ταινία πλασάρεται ως κατάλληλη για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου). Δεν είναι έτσι όμως.
Διότι η ταινία διαθέτει στοιχεία θρίλερ, τα οποία μοιράζονται αριστοτεχνικά με τα στοιχεία του ρομάντζου και το τέλος προκύπτει… απρόβλεπτο.
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα πολύ καλό σενάριο. Προσθέτουμε συνέχεια μια υπέροχη ρετρό φωτογραφία (με αποχρώσεις σέπια και χειμωνιάτικα χιονισμένα τοπία) και απαλή μουσική (κυρίως πιάνο), ώστε να καλύψουμε τις απολαυστικές ερμηνείες και έχουμε ένα παραμύθι ρομαντικό και ταυτόχρονα αγωνιώδες, σκηνοθετημένο με τη δέουσα σοβαρότητα, χωρίς υπερβολές και φτηνά εφέ.
Ένα υπέροχο παραμύθι, με τον Κόλιν Φαρέλ στα καλύτερά του, τη Τζένιφερ Κόνελι προκλητικά γλυκιά και τρυφερή, τον Ράσελ Κρόου εξαίσια σκληρό και άτεγκτο προς τους κατωτέρους του, αλλά γλοιώδη και χαμερπή προς τον ανώτερό του Γουίλ Σμιθ (κατά Κάτω Κόσμον Λούσιφερ), ο οποίος τρομοκρατεί χωρίς να έχει όψη τέρατος. 
Υπόθεση: Με φόντο τη μυθική Νέα Υόρκη και με διάρκεια περισσότερη από έναν αιώνα, η ταινία είναι μια ρομαντική περιπέτεια φαντασίας που μας μιλά για θαύματα, ανεκπλήρωτες αγάπες και την αιώνια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού. 
Σκηνοθεσία:  Ακίβα Γκόλντσμαν
Με τους: Κόλιν Φαρέλ, Γουίλ Σμιθ, Τζένιφερ Κόνελι, Ράσελ Κρόου, Κέβιν Ντουράντ, Ματ Μπόμερ, Γουίλιαμ Χαρτ, Κέβιν Κόριγκαν, Εύα Μαρί Σεντ
Προβάλλεται από 13/2/2014
(Κριτική μου στο myFilm)