6.3.14

300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας - 300: Rise of an empire

Πάρα πολύ καλή απόδοση του κόμικ του Φρανκ Μίλερ, η οποία ξεκινά λίγο πριν από εκεί που άρχιζε η προηγούμενη ταινία «300».του Ζακ Σνάιντερ, που εδώ είναι παραγωγός.
Με σεβασμό στην αρχική οπτικοποίηση του Σνάιντερ, ο σκηνοθέτης Νόαμ Μούρο, έχει δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα για τους φίλους του είδους ταινία, στην οποία πέραν της δράσης και της αγριότητας των μαχών, προβάλλονται τα ιδανικά των αρχαίων Ελλήνων, περί φιλίας, πίστης, αφοσίωσης, γενναιότητας και υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Η ατμόσφαιρα είναι αυτή που έχω επισημάνει και στο σχολιασμό άλλων παρόμοιων ταινιών (πρόσφατα του «Ηρακλή»). Πρόκειται για μια μουντή σε αποχρώσεις σέπια παραγωγή, αλλά εδώ τουλάχιστον το διαλαλούν ότι πρόκειται για μεταφορά κόμικ και όσοι διαβάζετε κόμικς ξέρω ότι θα δικαιολογήσετε την ταινία και εμένα, που δεν μπορώ να ανεχθώ σ’ αυτές τις ταινίες μια Ελλάδα μονίμως συννεφιασμένη, ούτε μπορώ να ανεχθώ όλη την αρχαία ιστορία ή και μυθολογία να διαδραματίζεται μονίμως απόγευμα ή βράδυ.
Το σενάριο του κόμικ δεν ακολουθεί πιστά την ιστορία, αλλά πάντως ξεκινά λίγο πριν τη μάχη των Θερμοπυλών, προχωρά με τη ναυμαχία στο Αρτεμίσιο και καταλήγει στην οδυνηρή εμπειρία των Περσών κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Δίνεται πολύ βάρος στη σχέση του Θεμιστοκλή με την Αρτεμισία (στο ρόλο της οποίας η Εύα –Καζίνο Ρουαγιάλ- Γκριν είναι πολύ καλή ως «κακιά»), ενώ ο Σάλιβαν Στέιπλετον αποδίδει χωρίς υπερβολές (αν λάβουμε υπόψη και τον Μπάτλερ ως Λεωνίδα, στην προηγούμενη) έναν Θεμιστοκλή ως δυναμικό πολιτικό, διορατικό στρατηγό και matcho εραστή. Οι στιγμές λίγο πριν και λίγο μετά τη συνάντησή του με την Αρτεμισία είναι από τις χαρακτηριστικές της ταινίας.
Η δράση δεν δίνει περιθώρια στο θεατή να ξεκουραστεί και η ηρωική μουσική υπόκρουση είναι ασταμάτητη, αλλά εμπλουτίζει την εικόνα. Γενικά η ταινία βλέπεται με ενδιαφέρον παρά τις βίαιες σκηνές και το πιτσίλισμα του αίματος στην οθόνη (είναι και τρισδιάστατο). Να μη ξεχνάμε ότι βλέπουμε κόμικ, έτσι;
Υπόθεση: Βασισμένο στο τελευταίο graphic novel του Φράνκ Μίλερ με τίτλο “Ξέρξης” και εμπνευσμένο από την παγκόσμια επιτυχία “300”, το νέο κεφάλαιο της επικής ταινίας εκτυλίσσεται αυτή τη φορά στη θάλασσα. Ο Έλληνας στρατηγός Θεμιστοκλής (Σάλιβαν Στέιπλετον) επιχειρεί να ενώσει όλους του Έλληνες σε μια επική μάχη που καθόρισε την ιστορία του Δυτικού κόσμου. Στη ταινία “300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας”, συναντάμε τον Θεμιστοκλή και τον ελληνικό στόλο ενάντια στις Περσικές δυνάμεις του “Θεού Βασιλιά” Ξέρξη (Ροντρίγκο Σαντόρο) και της Αρτεμισίας (Έβα Γκριν), της πιο εκδικητικής αρχηγού του Περσικού στρατού. 
Σκηνοθεσία: Νόαμ Μούρο
Με τους: Σάλιβαν Στέιπλετον, Έβα Γκριν, Λένα Χίντεϊ, Χανς Μάθισον,
Ροντρίγκο Σαντόρο, Κάλαν Μάλβεϊ, Ντέιβιντ Ουένχαμ, Τζακ Ο’ Κόνελ, ΆντριουΤίερμαν, Ίγκαλ Νάορ, Άντριου Πλίβιν
Προβάλλεται από 6/3/2014
(Κριτική μου στο myFilm)