20.3.14

Αιωνιότητα - Byzantium

Η φιλολογία των βρικολάκων στον κινηματογράφο, έχει περάσει πολλά στάδια από την εποχή του «Δράκουλα» (1966) του Τέρενς Φίσερ με τον Κρίστοφερ Λι (που προχθές κιόλας τον θυμήθηκε η New Star και τον κυκλοφόρησε σε ειδικό αφιέρωμα). 
Το πρώτο στάδιο, ήταν οι φοβεροί και τρομεροί βρικόλακες (τύπου Κρίστοφερ Λι) που κυκλοφορούσαν μόνο νύχτα σε πύργους και σε ορεινά απλησίαστα χωριά και στη θέα του σταυρού πανικοβάλλονταν. 
Το δεύτερο, ήταν οι βρικόλακες, οι οποίοι σύμφωνα με τη «Συνέντευξη με ένα βρικόλακα» (1994), κυκλοφορούν πλέον και στις πόλεις, ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο στα ανθρώπινα, θνητά δρώμενα και το τρίτο στάδιο (που ήρθε σαν συνέπεια του δεύτερου), που ξεκίνησε με το Twilight κατά το οποίο νεαροί, γοητευτικοί βρικόλακες κυκλοφορούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας και ερωτεύονται θνητές ή το αντίστροφο.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, λοιπόν, η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω, γι’ αυτή την ταινία, είναι ότι ο Νιλ Τζόρνταν, έχοντας κάνει επιτυχία με τη «Συνέντευξη με ένα βρικόλακα», που άλλαξε όσα γνωρίζαμε για τους βρικόλακες, αποφάσισε να επιστρέψει στην πιάτσα συμβιβασμένος με το νέο πιασάρικο προϊόν.
Έτσι, έχοντας συμβάλλει στη δημιουργία του δεύτερου σταδίου, πέρασε κι αυτός στο τρίτο, γυρίζοντας μια ταινία με στοιχεία twilight (έρωτα μεταξύ απέθαντου και θνητού), αλλά και μέσα από τη φεμινιστική ματιά των δύο ηρωίδων του, για την οποία όμως προηγήθηκε ο Τζιμ Τζάρμους με το φιλμ  «Μόνον οι εραστές μένουν ζωντανοί», όπου η γυναίκα βρικόλακας έχει καταλυτικό ρόλο
Τίποτα πρωτότυπο. Καμία νέα ιδέα. Ούτε καν ατμοσφαιρικά καινούργια.
Υπόθεση: Η Έλινορ και η Κλάρα, δύο μυστηριώδεις γυναίκες, διαφεύγουν από τη σκηνή ενός βίαιου εγκλήματος και βρίσκονται, χωρίς καθόλου χρήματα, σε μία παρακμιακή παραθεριστική πόλη δίπλα στη θάλασσα. Καταφεύγουν σε ένα ερειπωμένο ξενοδοχείο της παραλίας και προσπαθούν να βρουν τρόπο να ζήσουν. Η Κλάρα, πρακτική από τη φύση της, αποφασίζει να πουλήσει το κορμί της: σύντομα γνωρίζει τον ντροπαλό και μοναχικό Νόελ και μετατρέπει τον ταπεινό ξενώνα του σε οίκο ανοχής. Η αιώνια έφηβη Έλινορ συναντά τον Φρανκ και σύντομα του αποκαλύπτει το μυστικό τους: ότι η Κλάρα, παρότι λίγα μόνο χρόνια μεγαλύτερή της, είναι η μητέρα της και ότι η ίδια, παρότι μόνο 16 ετών, έχει γεννηθεί το 1804. Και οι δυο τους τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Σύντομα στη μικρή, ήσυχη πόλη οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν… και το σκοτεινό παρελθόν της Κλάρα και της Έλινορ θα έρθει να τις συναντήσει, με αναπάντεχες συνέπειες.
Σκηνοθεσία: Νιλ Τζόρνταν
Με τους: Σάουορς Ρόναν, Τζέμα Άρτερτον, Τζον Λι Μίλερ, Σαμ Ράιλι, Τομ Χόλαντερ, Ντάνιελ Μέις, Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς
Προβάλλεται από 20/3/14
(Κριτική μου στο myFilm)