13/3/14

Η αόρατη γυναίκα – The invisible woman

Αυθεντική ατμόσφαιρα και λιτές ερμηνείες χαρακτηρίζουν τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Ραλφ Φάινς, ο οποίος διαπραγματεύεται τον έρωτα του διάσημου συγγραφέα Καρόλου Ντίκενς (που τον υποδύεται συγκρατημένα και εκλεπτυσμένα ο ίδιος), με μια κατά πολλά χρόνια μικρότερή του κοπέλα, η οποία όμως βρίσκεται μπροστά από την εποχή της, πράγμα που κάποια στιγμή εκφράζει με ανησυχία και η μητέρα της (αρκετά καλή η Κριστίν Σκοτ Τόμας).
Ο έρωτάς τους περιγράφεται με διακριτικότητα και σεβασμό, τόσο προς το συγγραφέα, όσο και προς την κοινωνία της εποχής και αξιοσημείωτες για την ταινία είναι οι εκκωφαντικές σιωπές των ερωτευμένων, του Ραλφ Φάινς από τη μια και της Φελίσιτι Τζόουνς από την άλλη.
Χαρακτηριστική είναι η σκηνή της πρώτης τους επαφής, που πραγματοποιείται στο μισοσκόταδο αφήνοντας τα υπόλοιπα στη φαντασία του θεατή.
Ο Ραλφ Φάινς ως σκηνοθέτης καταφέρνει να δημιουργήσει ένα σχόλιο πάνω στον έρωτα ανθρώπων με μεγάλη διαφορά ηλικίας, την εμμονή, τα όρια και τις προκαταλήψεις, θυμίζοντάς μας -χωρίς να συγκρίνεται- τον λεπτολόγο Τζέιμς Άιβορι.
Αρκετά καλή ταινία, βλέπεται με ενδιαφέρον παρά την αργή εξέλιξη, σε μια προσπάθεια να εμβαθύνει στους δύο χαρακτήρες, αλλά και στην πουριτανική κοινωνία της εποχής.
Υπόθεση: Στο απόγειο της καριέρας του, ο Κάρολος Ντίκενς γνωρίζει μια νεότερη γυναίκα που γίνεται η κρυφή ερωμένη του μέχρι το θάνατό του. 
Σκηνοθεσία: Ραλφ Φάινς
Με τους: Ραλφ Φάινς, Φελίσιτι Τζόουνς, Μισέλ Φέιρλι, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Τομ Χολάντερ, Περντίτα Γουίκς, Τομ Μπερκ
Προβάλλεται από 13/3/2014
(Κριτική μου στο myFilm)