13/3/14

Ο έρωτας είναι το τέλειο έγκλημα – L’ amour est un crime parfait

Λαμβανομένου υπόψη του κανόνα (με εξαιρέσεις πάντα) ότι οι γυναίκες «πέφτουν» με τα ωραία λόγια, τότε δικαιολογημένα ο ήρωας της ταινίας, ως καθηγητής λογοτεχνίας έχει πολλές πιθανότητες να γοητεύει τις νεαρές μαθήτριές του. Αυτό και συμβαίνει. Μέχρι τη στιγμή που μια από αυτές του «μένει» στο κρεβάτι από άγνωστη στους θεατές αιτία. Ο φίλος μας την εξαφανίζει σε ένα βάραθρο, μιας και είναι μόνιμος κάτοικος μονοκατοικίας σε μεγάλο υψόμετρο. Μόνο που δεν ησυχάζει.
Αφενός έχει μια ακόμα μαθήτρια που του γίνεται φορτική σε επικίνδυνο βαθμό, μιας και ο μπαμπάς της είναι ο τοπικός αρχιμαφιόζος, αφετέρου του την «πέφτει» και η μητέρα της εξαφανισθείσης, ενώ παράλληλα έχει και τον τοπικό ντετέκτιβ που τον πλησιάζει συνεχώς. Ταυτόχρονα, έχει και την αδερφή του, η οποία του δημιουργεί άλλου είδους πρόβλημα, τόσο άμεσο, όσο και έμμεσο με έναν συνάδελφό του που την κάνει κέφι.
Ο ήρωάς μας, έχει μπλέξει κανονικά και το suspens της ταινίας είναι αν θα ξεμπλέξει και πως. Στους μυημένους στα γαλλικά αστυνομικά φιλμ-νουάρ, το τέλος της ιστορίας φαντάζει προβλέψιμο, αλλά δεν είναι, παρόλο που ο χαρακτήρας του ήρωά μας διαγράφεται αυτοκαταστροφικός και ερμηνεύεται σωστά από τον Ματιέ Αμαλρίκ.
Οι λοιπές ερμηνείες δεν είναι κακές, η σκηνοθεσία κάνει μια σχετική «κοιλιά», η χειμωνιάτικη φωτογραφία είναι εξαιρετική και το σενάριο δεν είναι και άσχημο με τόσες ανθρώπινες σχέσεις, που άλλες κινούνται στα όρια του πολιτικά ορθού και άλλες όχι. Κάτι όμως φρενάρει την ταινία και αυτό ίσως είναι η προβλεψιμότητα και η αργή εξέλιξη.
Υπόθεση:Ο Μαρκ, στα 40 του, είναι καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, ο οποίος εξακολουθεί να ζει με την αδερφή του σε ένα τεράστιο απομονωμένο σαλέ και που του αρέσει να συνάπτει ερωτικές σχέσεις με τις μαθήτριές του. Όταν όμως η τελευταία του κατάκτηση, εξαφανίζεται ξαφνικά, η μητέρα της έρχεται στο κολέγιο για να ανακαλύψει πτυχές της ζωής της κόρης της και σε αυτές συναντά τον Μαρκ…
Σκηνοθεσία: Αρνό Λαριέ, Ζαν Μαρί Λαριέ
Με τους: Ματιέ Αλμαρίκ, Ντενί Πονταλιντές, Μαϊουέν, Καρίν Βιάρ

Προβάλλεται από 13/3/2014
(Κριτική μου στο myFilm)