10/4/14

Καμίλ Κλοντέλ 1915 - Camille Claudel 1915

Υπόθεση: 1915, χειμώνας στο άσυλο ανιάτων στο Μοντεβέργκ, στη Νότια Γαλλία. Η Καμίλ Κλοντέλ, γλύπτρια, μούσα και σύντροφος του Ροντέν, βρίσκεται έγκλειστη κατά παραγγελία των γονιών της, με μοναδικό φωτεινό σημάδι τις αραιές αλλά τακτικές επισκέψεις του αδελφού της, Πολ. Η Κλοντέλ θα ζήσει στο άσυλο τα τελευταία 29 χρόνια της ζωής της. Δε θα ξαναδημιουργήσει κανένα έργο. Το μοναδικά δημιουργικό μυαλό της θα σβήσει σιγά-σιγά μέσα στη μοναξιά και την υπαρξιακή απορία.
Σχόλιο: Η αγαπημένη μου Ζιλιέτ Μπινός, μέσα σε ένα καταθλιπτικό άσυλο της Καθολικής Εκκλησίας, περιτριγυρισμένη από άτομα που πάσχουν από κάθε είδος ψυχική ασθένεια, ελπίζει
στις καλύτερες μέρες μόνον μέσα από τις επισκέψεις του αδερφού της, ο οποίος όμως καθώς διαφαίνεται άλλη όρεξη δεν έχει από το να ελευθερώσει την αδερφή του. Άλλωστε αυτός και η μητέρα την έστειλαν εκεί.
Μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει η ηρωίδα υπομονετικά αντιπαρέρχεται κάθε δυσκολία αυτής της τραγικής ρουτίνας, αλλά δυστυχώς, φως δεν υπάρχει από πουθενά. 
Σκοτεινή ταινία, καταθλιπτική και απαισιόδοξη. Και να σκεφτείτε ότι αυτά που βλέπουμε είναι μόλις ο τρίτος χρόνος του εγκλεισμού της, της απομόνωσης, της απόγνωσης, της απονέκρωσης, της ξενότητας, της σιωπής, του σπαραγμού και τελικά του οριστικού μαρασμού, που θα είναι η μοίρα της Καμίλ Κλοντέλ. 
Έτσι και σκεφτεί ο θεατής ότι υπολείπονται άλλα παρόμοια 26 χρόνια, μπορεί να πάθει ο ίδιος κατάθλιψη και το μόνο που του μένει είναι η πραγματικά συγκλονιστική ερμηνεία της Ζιλιέτ Μπινός
Σκηνοθεσία: Μπρούνο Ντιμόντ
Με τους: Ζιλιέτ Μπινός, Ζαν Λικ Βενσάν, Εμανουέλ Κάουφμαν
Προβάλλεται από 10/4/2014
(Κριτική μου στο myFilm)