24/4/14

Διασταυρούμενες Ζωές - Circles

Υπόθεση: Πέντε άνθρωποι επηρεάζονται από μια τραγική ηρωική πράξη. 12 χρόνια αργότερα, ο καθένας από αυτούς θα πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν, μέσα από τη δική τους κρίση. Θα ξεπεράσει την ενοχή, την απογοήτευση, την επιθυμία για εκδίκηση; Θα κάνουν το σωστό πράγμα, με κάθε κόστος; Βοσνία – 1993. , ο Μάρκο, ένας Σέρβος στρατιώτης, γίνεται μάρτυρας της βίαιης επίθεσης τριών συμπολεμιστών του εναντίον ενός μουσουλμάνου πολίτη ονόματι Χάρις. Ο Μάρκο επεμβαίνει και σώζει τον Χάρις, αλλά ο ίδιος ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από τους εξαγριωμένους στρατιώτες. 2008. Ο πόλεμος έχει τελειώσει αλλά
οι πληγές της σύγκρουσης είναι ακόμα ανοιχτές. Ο πατέρας του Μάρκο ξαναχτίζει μια εκκλησία. Όταν ο γιος ενός από τους φονιάδες του γιου του τού προσφέρει την βοήθειά του, εκείνος διστάζει να την δεχτεί. Ο φίλος του Μάρκο, διάσημος χειρουργός στο Βελιγράδι, έρχεται αντιμέτωπος με τρομερές επιλογές όταν του ζητείται να χειρουργήσει έναν από τους τρεις στρατιώτες ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου. Όσο για τον Χάρις, ζει πλέον στη Γερμανία και του δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να ανταποδώσει το χρέος του στον σωτήρα του.
Σχόλιο: Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία είναι ένα αριστούργημα, πάνω στο θέμα του ηρωισμού και του κατά πόσον αξίζει τον κόπο. Πέντε άνθρωποι επηρεάζονται από μια τραγική ηρωική πράξη. Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο καθένας από αυτούς θα πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν, μέσα από τη δική του κρίση, από τη δική του σκοπιά. Θα ξεπεράσει την ενοχή, την απογοήτευση, την επιθυμία για εκδίκηση; Θα κάνουν το σωστό πράγμα, με κάθε κόστος; Ή θα συνεχίσουν με τη λανθασμένη τους συμπεριφορά και βάση των προκαταλήψεών τους; Όχι και εύκολο το θέμα.
Η ταινία, χωρίς να «διδάσκει» είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα και παρά τη μεγάλη σχετικά διάρκειά της, μέσα από μια σφιχτή σκηνοθεσία και εξαιρετικές ερμηνείες, καταφέρνει να δείξει στο θεατή πως οι θυσίες, μπορούν να προκαλέσουν θετικά αποτελέσματα, αν όχι στο παρόν, οπωσδήποτε σε κάποια στιγμή στο μέλλον, μιας και η ζωή κάνει «κύκλους», όπως είναι και ο αρχικός τίτλος της.
Σκηνοθεσία:  Σρένταν Γκολούμποβιτς
Με τους: Αλεξάντερ Μπέρτσεκ, Λέον Λούτσεβ, Νεμπόιζα Γκλόκοβατς, Νικόλα Ρακόσεβιτς, Χριστίνα Πόποβιτς, Μπόρις Ιζάκοβιτς, Βουκ Κόστιτς
Προβάλλεται από 24/4/2014
(Κριτική μου στο myFilm)