10/4/14

Ο θρύλος του Μάικλ Κόλχαας – Michael Kolhaas

Υπόθεση: Στο «Michael Kohlhaas» ο ομώνυμος ήρωας, ένας εύπορος έμπορος αλόγων του 16ου αιώνα, πέφτει θύμα αδικίας της εξουσίας και αποφασίζει να αντισταθεί οργανώνοντας –άθελά του στην αρχή- έναν προσωπικό στρατό με τον οποίο σκορπά φωτιά και τσεκούρι προκειμένου να δικαιωθεί.
Σχόλιο: Σε ένα ορεινό και συνήθως συννεφιασμένο περιβάλλον που βολοδέρνεται από ισχυρούς ανέμους και κάτω από τους ήχους χλιμιντρισμάτων εξαιρετικά ωραίων αλόγων, βλέπουμε τον πραγματικά εξαίρετο ηθοποιό Μαντς Μίκελσεν να δίνει πνοή σε ένα ρόλο με πολύ λίγους διαλόγους και άπειρες τραγικές σιωπές. Δεν είναι τυχαίο.
Ο Μαντς Μίκελσεν που ξεπετάχτηκε από το «Casino Royal» με το ρόλο του Λε Σιφρ, αντίπαλου του Τζέιμς Μποντ, στο οποίο υπήρξε ο πιο συγκρατημένος, αλλά και ο σκληρότερος εχθρός του Μποντ, συνέχισε με το «Κυνήγι» στο ρόλο ενός παιδαγωγού που χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε να είναι κατηγορούμενος για παιδοφιλία, σε μια κοινωνία όπου η παιδική φαντασία θεωρείται ανύπαρκτη και ό,τι ισχυριστεί ένα παιδί είναι αυταπόδεικτο. Είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός και όχι άδικα του έχουν δώσει τον πρωταγωνιστικό τηλεοπτικό ρόλο του Χάνιμπαλ Λέκτερ που έγινε διάσημος στον κινηματογράφο από τον Άντονι Χόπκινς.
Η εξαιρετική και εκφραστικά λιτή ερμηνεία του Μίκελσεν, οι μεστοί διάλογοι και το βαθύτερο μήνυμα πώς η εμμονή με τη δικαιοσύνη, μπορεί να οδηγήσει στην αδικία και στην τύφλωση, είναι τα βασικά ατού στην αργόσυρτη αυτή ταινία, στην καρδιά της οποίας o Κόλχαας χάνει τα πάντα εξαιτίας ενός ιδανικού,  
Σκηνοθεσία:  Αρνώ Ντε Παγιέ 
Με τους: Μαντς Μίκελσεν, Μελουσίν Μαγιάνς, Ντελφίν Σιγιό
Προβάλλεται από 10/4/2014
(Κριτική μου στο myFilm)