24/4/14

Βαλέσα: Η δύναμη της ελπίδας - Walesa: Man of hope

Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικο-πολιτικές αντιλήψεις του θεατή, η ταινία αυτή του Βάιντα, που αποτελεί μέρος μιας τριλογίας με θέμα τον αγώνα του ανθρώπου κατά της αδικίας («Άνθρωπος από μάρμαρο» και «Άνθρωπος από σίδερο»), είναι αξιοπρόσεκτη,
επειδή συνδυάζει στοιχεία μυθοπλασίας και σκηνές από ντοκιμαντέρ της εποχής, που ο Βαλέσα αν και έχει υπογράψει έγγραφο συνεργασίας με τις Αρχές Ασφαλείας, ξεσηκώνεται συναρπάζει έναν ολόκληρο λαό και οργανώνει την «Αλληλεγγύη» με τις γνωστές συνέπειες για την Πολωνία και την ευρύτερη περιοχή.
Ο Αντρέι Βάιντα δένει αριστοτεχνικά τα γυρίσματά του με τις πραγματικές σκηνές από τα «επίκαιρα» της εποχής και αν για τη συνάντηση του Βαλέσα με τη δημοσιογράφο Οριάνα Φαλάτσι μπορεί να υπάρξει αντίρρηση για τον τρόπο που παρουσιάζεται στην ταινία, ο χαρακτήρας του Βαλέσα αποδίδεται σωστά και πειστικά από τον Ρόμπερτ Βίκιερβιτς, ενώ η Φαλάτσι της Μαρία Ροζάρια Ομάτζιο είναι αρκούντως ενοχλητική, όπως ακριβώς ήσαν και στην πραγματικότητα οι συνεντεύξεις της διάσημης δημοσιογράφου.
Αξιοπρόσεκτη επίσης είναι και η λιτή και εκφραστική ερμηνεία της Ανιέσκα Γκροτσόφσκα ως Ντανούκα, της συζύγου του Βαλέσα, που δέχεται με υπομονή τις δραστηριότητες του «αγανακτισμένου με την αδικία» συζύγου της
INFO
Υπόθεση: Η Νέα Ευρώπη έχει τις απαρχές της στο Γκντανσκ! Η ταινία «Βαλέσα, η δύναμη της ελπίδας» είναι η ιστορία ενός σύγχρονου ήρωα, του Λεχ Βαλέσα (Robert Więckiewicz). Η ταινία αρχίζει με την Οριάννα Φαλάτσι (Maria Rosaria Omaggio) που εμφανίζεται στο  διαμέρισμα του Βαλέσα για να πάρει συνέντευξη από τον μελλοντικό νικητή του βραβείου Νόμπελ. Η γεμάτη συγκίνηση συνομιλία με μία από τις παγκοσμίου φήμης δημοσιογράφους διαπερνά όλη την ταινία. Η  Φαλάτσι θέτει ερωτήματα που κανένας άλλος δεν θα ήθελε ή δεν θα τολμούσε ποτέ να ρωτήσει τον θρυλικό ηγέτη του κινήματος της «Αλληλεγγύης». Με αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτει την αλήθεια ενός χαρισματικού άνδρα με εκπληκτική πολιτική διαίσθηση.
Σκηνοθεσία: Αντρέι Βάιντα
Με τους: Ρόμπερτ Βίκιερβιτς, Ανιέσκα Γκροτσόφσκα, Ιβόνα Μπιέλσκα, Ζμπιγκνιεφ Ζαμακόφκσι
Προβάλλεται από 24/4/2014
(Κριτική μου στο myFilm)