8/5/14

Βόλτα με τον Μολιέρο - Bicycling with Moliere

Υπόθεση: Στο απόγειο της υποκριτικής του καριέρας, ο Σερζ Τανέρ, αποφασίζει να γυρίσει την πλάτη στον κόσμο της σόου μπιζ μία και καλή. Ήταν όλα πολύ θλιβερά – είχε φθαρεί μέσα σε ένα επάγγελμα, στο οποίο ο ένας πρόδιδε τον άλλον. Ο Σερζ αποσύρεται για να ζήσει σαν ερημίτης σε ένα υποβαθμισμένο σπίτι στο νησί Ιλ ντε Ρε, στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στις Γαλλικές ακτές. 
Τρία χρόνια αργότερα, ο Γκοτιέ Βαλένς, ένας δημοφιλής και αγαπητός τηλεπαρουσιαστής, θα εμφανιστεί στο νησί. Πηγαίνει εκεί με σκοπό να του κάνει μια πρόταση να επιστρέψει στο θέατρο για να παίξει το ρόλο του Μισανθρώπου στο κλασσικό έργο του Μολιέρου. Ο Σερζ αρνείται κατηγορηματικά και ορκίζεται πως δε θα γυρίσει ποτέ ξανά στο σανίδι. Κάτι όμως μέσα του προσπαθεί να του αλλάξει τη γνώμη. Προτείνει στον Γκοτιέ να προβάρουν την πρώτη σκηνή του έργου, ένας διάλογος μεταξύ Αλσέστ και Φιλίντ. Μετά από πέντε μέρες πρόβας θα αποφασίσει αν θα δεχτεί το ρόλο.
Κριτική: Ο σκηνοθέτης της πολύ καλής ταινίας «Οι γυναίκες του τελευταίου ορόφου», αυτή τη φορά μας φέρνει στη σύγχρονη εποχή το θεατρικό του Μολιέρου «Ο μισάνθρωπος» (που έχει γραφεί το 1666) με τρεις εξαιρετικούς ηθοποιούς, που σου κρατούν το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.
Ο εξαιρετικός Φαμπρίς Λουκινί, υποδύεται τον μισάνθρωπο Σερζ Τανέρ, έναν ηθοποιό που έχει αποσυρθεί κουρασμένος από έναν κόσμο που έχει αναγάγει την υποκρισία, το εύκολο κέρδος και την κοινωνική αναρρίχηση σε ύψιστους κανόνες καλής συμπεριφοράς, όπως ακριβώς και ο Αλσέτ, ο ήρωας του θεατρικού «Μισάνθρωπος». Είναι απλός, ειλικρινής και ανιδιοτελής και θέλει - δεν θέλει να επιστρέψει στο χώρο, που αισθάνεται ότι έχει προδοθεί από αυτόν, το χώρο του θεάτρου.
Ο Λαμπέρ Ουιλσόν, υποδύεται με επιτυχία τον φίλο του, Γκοτιέ Βαλάνς διάσημο ηθοποιό της τηλεόρασης, που του προτείνει να παίξουν στο θέατρο μαζί το «Μισάνθρωπο», εναλλάσσοντας μάλιστα μεταξύ τους τούς ρόλους του Αλσέστ και του Φιλίντ, καλού φίλου του Αλσέστ, που προσπαθεί να του βάλει μυαλό και να τον προειδοποιήσει για τους κινδύνους που συνεπάγεται η απόλυτη ευθύτητα.
Οι δύο φίλοι, αρχίζουν τις πρόβες στο ερημικό σπίτι του Σερζ και οι καταστάσεις που ζουν, εξελίσσονται όμοια με την υπόθεση του θεατρικού «Μισάνθρωπου», από τη στιγμή μάλιστα που μπαίνει στη ζωή τους και η μοιραία γυναίκα, η Φρανσέσκα (την υποδύεται στην ταινία η εξαιρετική Μάγια Σάνσα), την οποία αγαπά με τρυφερό πάθος ο Σερζ.
Η σκηνοθεσία ρέει γοργά, όπως και το σενάριο, που δίνει την ευκαιρία στους δύο πρωταγωνιστές να ξεδιπλώσουν το θεατρικό τους υποκριτικό ταλέντο, μεταξύ των διαφορετικών χαρακτήρων του Μολιέρου, που φαίνεται να υποβόσκουν και στους δυο ήρωες της ταινίας. 
Η φωτογραφία και η μουσική, συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα απομόνωσης και απόσυρσης που έχει επιλέξει ο Σερζ.
Σκηνοθεσία:  Φιλίπ Λε Γκε
Με τους: Φαμπρίς Λουκινί, Λαμπέρ Ουίλσον, Μάγια Σάνσα, Ανί Μερσιέ, Κριστίν Μουριγιό
Προβάλλεται από 8/5/14
(Κριτική μου στο myFilm)