15/5/14

Ο σωσίας – The double

Υπόθεση: Ο Σάιμον Τζέημς είναι ένας τυπικός υπάλληλος γραφείου που εργάζεται σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Το αφεντικό του και οι συνάδελφοι του, τον υποτιμούν συνεχώς, η μητέρα του κάνει παράπονα για όλα και το χειρότερο όλων, η Χάννα, η όμορφη βοηθός στο τμήμα φωτοαντίγραφων, τον αγνοεί. Όπου και να στραφεί ο Σάιμον βρίσκει μόνο εμπόδια και η ζωή του φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως βελτίωση. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο με τον ερχομό του καινούριου συναδέλφου του, Τζέημς Σάιμον. Ο Τζέημς είναι ολόιδιος εξωτερικά με τον Σάιμον αλλά έχει όλα όσα του λείπουν. Αυτοπεποίθηση, χαρίσματα και ένα μοναδικό ταλέντο στο να σαγηνεύει τις γυναίκες. Αναπόφευκτα ο Τζέημς θα αρχίσει να παίρνει την ζωή του Σάιμον…
Κριτική: Σκοτεινή μεταφορά (στα χνάρια του «1984» του Μάικλ Ράντφορντ), της ομότιτλης νουβέλας του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι,
κατά την οποία ο ήρωας Γκολιάτκιν είναι ένας ήρεμος συνηθισμένος άνθρωπος, αρκετά μοναχικός και εσωστρεφής που αποζητά την ανθρώπινη επαφή, χωρίς όμως να είναι σε θέση να την αποκτήσει. Είναι αόρατος σχεδόν για όλους τους ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος, τους συναδέλφους, το αφεντικό του, τους γνωστούς του, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να «εμφανιστεί» όταν πριν από αυτόν βγαίνει απ’ το πουθενά κάποιος που του μοιάζει και ουσιαστικά του κλέβει τη ζωή.
Στην ταινία, ο γνωστός μας από το The Social Network Τζέσε Άιζενμεργκ (που υποδυόταν τον ιδρυτή του facebook Μαρκ Ζούκεμπεργκ), υποδύεται υποδειγματικά και τους δυο ρόλους: την τραγική φυσιογνωμία του εσωστρεφή και αόρατου ήρωα Σάιμον Τζέιμς καθώς και του σωσία του με τον τελείως αντίθετο χαρακτήρα, τον γεμάτο αυτοπεποίθηση Τζέιμς Σάιμον.
Η ατμόσφαιρα (με ντεκόρ που παραπέμπουν στα ‘50s) σε όλη τη διάρκεια του φιλμ παραμένει ζοφερή και καταθλιπτική και σ’ αυτό βοηθά, όχι μόνον η (σε αποχρώσεις σέπια) φωτογραφία που δίνει μια σκληρή ομορφιά σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, αλλά και ο σκηνοθετικός ρυθμός που δένει αρμονικά το γκροτέσκο με την υποβόσκουσα σάτιρα, καθώς και η μεγάλη σε ποικιλία μουσική υπόκρουση που περιλαμβάνει όλα τα γνωστά είδη.
Η ταινία δεν θα έλεγα ότι παρακολουθείται άνετα, βλέπεται όμως με ενδιαφέρον, χάρη και στην εξαιρετική ερμηνεία του Άιζενμεργκ και της γλυκιάς και συμπαθητικής Μια Βασικόβσκα, που βρίσκεται μπερδεμένη ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες.
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Αγιοάντε
Με τους: Τζέσε Άιζενμπεργκ, Μια Βασικόβσκα, Γουάλας Σον, Νόα Τέιλορ
Προβάλλεται από 15/5/14
(Κριτική μου στο myFilm)