29/5/14

Maleficent

Υπόθεση: Η Maleficent είναι μια πανέμορφη και αγνή νεαρή κοπέλα. Μεγαλώνει στο δάσος, σε ένα φιλήσυχο βασίλειο, και η ζωή της είναι ειδυλλιακή. Μέχρι που η ειρήνη στη χώρα διαταράσσεται, όταν ένα απειλητικό στράτευμα εισβάλλει στο βασίλειο. Η Maleficent αποδεικνύεται η πιο ισχυρή προστάτιδα της πατρίδας της, όμως το τίμημα είναι μεγάλο. Προδομένη, η Maleficent γίνεται σκληρή και εκδικητική. Έτσι, καταλήγει να καταραστεί τη νεογέννητη κόρη του νέου βασιλιά. Στην πορεία όμως, η Maleficent θα συνειδητοποιήσει ότι το μικρό κορίτσι μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη στο βασίλειο και ίσως και την πραγματική ευτυχία της ίδιας της Maleficent.
Κριτική: Πρόκειται για μια ανατρεπτική ματιά στο γνωστό παραμύθι «Ωραία Κοιμωμένη» (1959) της Ντίσνεϊ .
Εδώ όλα ξεκινούν πριν τη γνωστή ιστορία και η Αντζελίνα Τζολί, τις υποκριτικές ικανότητες της οποίας ποτέ δεν είχα και σε μεγάλη εκτίμηση (γούστα είναι αυτά, τι να κάνουμε;), με αυξημένες τις γωνίες του προσώπου της κάτω από ένα επιτυχημένο μακιγιάζ, καλείται να υποδυθεί τη Μαλέφισεντ, μια καλή και αδικημένη κοπέλα που μεταλλάσσεται σε κακιά και εκδικητική γυναίκα-ξωτικό, η οποία στη συνέχεια μαλακώνει σιγά-σιγά κάνοντας συντροφιά με την πριγκίπισσα Αυγή, μια αγνή και άδολη πιτσιρίκα, η οποία βρίσκει υπέροχο κάθε τι που θα έπρεπε να την τρομάζει.
Κατά την ταινία, η κακία δεν βρίσκεται πάντα στην ασχήμια και η αγάπη έχει πολλά πρόσωπα, αρκεί να ξέρεις να τα διαβάζεις. Χαρακτηριστικός ο διάλογος γνωριμίας μεταξύ Αυγής και Μαλέφισεντ: «Ξέρω ότι κρύβεσαι εκεί, βγες έξω, μη φοβάσαι», «Δεν φοβάμαι», «Τότε βγες», «Αν βγω θα φοβηθείς εσύ».
Πρωτότυπο το σενάριο, εξαιρετικά τα εφέ της πρώτης αυτής ταινίας του Στρόμπεργκ, που έχει κερδίσει  Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης στο Avatar (2009) και στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (2011) και ανεκτές ερμηνείες, με τελικό αποτέλεσμα ένα ωραίο και αισιόδοξο παραμύθι.
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Στρόμπεργκ
Με τους: Αντζελίνα Τζολί, Ελ Φάνινγκ, Τζούνο Τεμπλ
Προβάλλεται από 29/5/14
(Κριτική μου στο myFilm)