29/5/14

Απρόσμενος έρωτας – Mr. Morgan’s last love

Υπόθεση: Ο Matthew Morgan είναι ένας μοναχικός καθηγητής, χήρος, πεισματάρης και κουρασμένος απ τη ζωή. Μέχρι την ημέρα που εντελώς τυχαία σκοντάφτει στην ευτυχία.  Μια νεαρή γυναίκα, η Pauline, καθώς του προσφέρει ένα χέρι βοήθειας στο λεωφορείο, γίνεται η αφορμή ώστε η ζωή του να αποκτήσει νέα πνοή. Η ακλόνητη αισιοδοξία και η φρεσκάδα της δίνουν στον μελαγχολικό καθηγητή μαθήματα ζωής. Από εκείνη τη μέρα, στους καθημερινούς περιπάτους τους στο Παρίσι, στα γεύματα,  στις εκδρομές τους στην εξοχή, ως ένα παράξενο ζευγάρι, ο Matthew και η Pauline ανακαλύπτουν το θησαυρό της φιλίας, την ζεστασιά της συντροφικότητας, τη γεύση του ρομαντισμού και την αξία της οικογένειας.  Η αλλαγή της στάσης ζωής του Matthew, έχει ως αποτέλεσμα την επανασύνδεσή του με το γιο του Μiles, με τον όποιο είχε στο παρελθόν αποξενωθεί. Ο Μiles και η αδερφή του Karen έχουν, ο καθένας από την πλευρά του, άλλες προσδοκίες από τον πατέρα τους. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο, ο καθένας προσπαθεί να υπερασπιστεί και να εμπνεύσει το σεβασμό της προσωπικότητάς του, να αφήσει πίσω του το παρελθόν και να υποδεχτεί το μέλλον και κυρίως με κάποιον τρόπο να βρει ξανά την αγάπη και την ελπίδα.
Κριτική: Έχω γράψει στο παρελθόν, ότι είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο τα ξένα στούντιο μπορούν μέσα από μια απλή ιστορία να βγάλουν ένα εξαιρετικό έργο που μπορεί να θίγει πολλά θέματα ταυτόχρονα.
Ο γεροντοέρωτας του Μάικλ Κέιν, στα καθ’ ημάς θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και γέλιο. Στην ταινία αυτή όμως αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά και παράλληλα γίνεται αφορμή να αναπτυχθούν θέματα, όπως η μοναξιά, η φιλία, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια στις σχέσεις, οι οικογενειακοί δεσμοί και η εκτίμηση στα άτομα τρίτης ηλικίας.
Εδώ ο (υπέροχος) Μάικλ Κέιν, στο Παρίσι μακριά από τα παιδιά του και έχοντας χάσει από καρκίνο τη γυναίκα που υπεραγαπούσε, γνωρίζει την Πολίν μια νεαρή που θα μπορούσε να είναι κόρη του και της οποίας ο αυθορμητισμός και η ειλικρίνεια, του αλλάζουν τη ζωή τόσο που αποφασίζει να τη βάλει σε τέλος χωρίς να τα καταφέρει. Αυτό θα γίνει η αιτία να έλθουν από την Αμερική τα δύο του παιδιά, που κουβαλάνε όμως τα δικά τους προβλήματα, τόσο σε σχέση με τις οικογένειές τους, όσο και μεταξύ αυτών και του πατέρα τους. Η κατάσταση θα μπλεχτεί περισσότερο, αλλά η στάση της νεαρής Πολίν (άψογη η Κλεμάνς Ποεζί) θα είναι καταλυτική.
Οι χαρακτήρες της ταινίας καταγράφονται με οξυδέρκεια και ο αφηγηματικός ρυθμός δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις. Οι ερμηνείες είναι άψογες και κρατούν το ενδιαφέρον του θεατή, ενώ η υγρή, φθινοπωρινή ατμόσφαιρα  του Παρισιού μαζί με την απαλή μουσική επένδυση συμβάλλουν στην όλη ρομαντική ατμόσφαιρα της ταινίας, που αξίζει να τη δει κανείς.
Σκηνοθεσία: Σάντρα Νέτελμπεκ
Με τους: Μάικλ Κέιν, Κλεμάνς Ποεσί, Τζάστιν Κερκ, Γκίλιαν Άντερσον
Προβάλλεται από 29/5/14
(Κριτική μου στο myFilm)