Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

Ενστάσεις... για το νέο βιοκλιματικό πεζόδρομο

• Γράφω αυτή τη στήλη (και το αναφέρω χωρίς έπαρση, αλλά καμαρώνοντας) από το Μάρτιο του 1991. Αυτό που συνέβη όμως, μετά το δημοσίευμα της 7ης Ιουνίου 2014 με θέμα την «καινουργίλα» του βιοκλιματικού πεζόδρομου Ερμού, δεν μου έχει ξανατύχει…
• Ογκώδης ηλεκτρονική αλληλογραφία, αρκετά τηλεφωνήματα και πολλές συζητήσεις με φίλες και φίλους, αλλά και δημοτικούς συμβούλους που έτυχε να έχουν διαβάσει το οδοιπορικό μου στο «νέο» πεζόδρομο, που δεν φαντάζει νέος.
• Αξίζει να αναφέρω, ότι από την πληθώρα των συζητήσεων γύρω από το θέμα, μόνο δυο (2) άτομα εξέφρασαν κάποιες «αντιρρήσεις» στα γραφόμενά μου. Όλοι οι υπόλοιποι συμφώνησαν.
• Γι’ αυτούς τους δύο αξίζει να επανέλθω στο θέμα. Όχι απολογούμενος βεβαίως, διότι δεν έχω διαπράξει σφάλμα, αλλά για να επιβεβαιώσω αυτό που έχω ξαναγράψει, ότι «αυτή η χώρα δεν πρόκειται να πάει μπροστά ποτέ».
• Ο πρώτος εξ αυτών, ο κ. Θ.Κ. τηλεφώνησε στην εφημερίδα για να πληροφορηθεί «πότε και από ποιόν τραβήχτηκε η φωτογραφία που συνόδευε το κείμενο της 7/6/14» και έδειχνε ένα κάδο απορριμμάτων, στον οποίο οι περαστικοί δεν έριχναν τα σκουπίδια τους στο σωστό άνοιγμα, αλλά τα ακουμπούσαν πάνω του με συνέπεια να τα έχει πάρει ο αέρας.
• Πληροφορώ  τον κ. Θ.Κ. ότι τη φωτογραφία την τράβηξα ο ίδιος με το κινητό μου τηλέφωνο ΝΟΚΙΑ-302, το Σάββατο 31 Μαΐου 2014 και ώρα 12:24 στον πεζόδρομο Ερμού, φυσικά.
• Ο δεύτερος αναγνώστης μου, ο κ. Θ.Β. (καμία σχέση με τον αείμνηστο ηθοποιό και παραγωγό «Θου Βου ταινίες γέλιου»), μου είπε προφορικά πως ήμουν «υπερβολικός γράφοντας για σλάλομ στην Ερμού».
• Από όλα όσα είχα γράψει (για την άχρηστη και άκομψη πύλη εισόδου, για τα απλωμένα εμπορεύματα δίκην λαϊκής αγοράς Μέσης ή και Άπω Ανατολής, για τα περικυκλωμένα με σύρμα σιντριβάνια, για τα τραπεζοκαθίσματα πάνω στις ειδικές πλάκες για τυφλούς και πάνω στα άχρηστα τζάμια-βιτρίνες κεραμικών), αυτό που είχε να παρατηρήσει ήταν πως βρήκε υπερβολική την έκφραση περί «σλάλομ».
• Σ’ αυτούς τους δυο αναγνώστες μου, λοιπόν, αφιερώνω το σημερινό ολοσέλιδο πόνημα, ώστε να τονίσω (εκτός από την ικανότητα στο τράβηγμα φωτογραφιών και την υπερβολικότητα της στήλης), ότι τα μεγαλεπήβολα έργα, απαιτούν και μεγαλεπήβολα σχέδια προφύλαξης και συντήρησής των.
• (Αλλιώς καταντούν σαν την πλατεία Αγίας Λαύρας, που ενώ ήταν η καλύτερη, αναπλάθεται επειδή είχε εγκαταλειφθεί, όπως εγράφη).
• Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια σλάλομ στην Ερμού με το κινητό μου ΝΟΚΙΑ-302 την Πέμπτη 12/6/14, ώρα 16:18.
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
ΛΕΖΑΝΤΑ 1 = Μηχανάκια σταθμευμένα στο μέσο του πεζόδρομου και διαφημιστικές πινακίδες δίπλα στη κολώνα και στο πλάι. Ας δοθεί λίγη προσοχή στις άλλες κολώνες (πόσο άκομψα δεσπόζουν στο χώρο)
ΛΕΖΑΝΤΑ 2 = Άλλο μηχανάκι, μαντήλες έξω από κατάστημα, παγκάκι, σιντριβάνι με συρματόπλεγμα, ανοιχτόχρωμη ομπρέλα στη μέση του πεζόδρομου  
ΛΕΖΑΝΤΑ 3 = Τραπεζοκαθίσματα στη μέση του πεζόδρομου πάνω στα (άχρηστα) τζάμια 
ΛΕΖΑΝΤΑ 4 = Πλαστικές λεκάνες, κουβάδες, ψεύτικα άνθη έξω από το κατάστημα, πλαστικά στηριγμένα πάνω στην κολώνα φωτισμού, σκουρόχρωμη ομπρέλα καταστήματος στη μέση. Από το κέντρο της διασταύρωσης Ερμού-Πλαστήρα απουσιάζει το δέντρο με το πεζούλι που υποσχόταν η μακέτα
ΛΕΖΑΝΤΑ 5 = Η μακέτα της «νέας» Ερμού, διασταύρωση με Πλαστήρα
ΛΕΖΑΝΤΑ 6 = Άλλη μια χρήση της κολώνας φωτισμού
ΛΕΖΑΝΤΑ 7 = Ακόμα μια χρήση κολώνας φωτισμού. Στο βάθος διακρίνεται και ξύλινο προστατευτικό κουτί (για άλλη μια κολώνα;)
ΛΕΖΑΝΤΑ 8 = Τραπεζοκαθίσματα πάνω στη διαδρομή για τυφλούς, που γυαλίζει στη σκιά
ΛΕΖΑΝΤΑ 9 = Διάφορα προϊόντα σε κυλιόμενα ράφια, πλαστική βάση και καφάσια και το απαραίτητο σταθμευμένο μηχανάκι μπροστά σε κατάστημα
ΛΕΖΑΝΤΑ 10 = Διαφημιστικές πινακίδες, μηχανάκι που μάλλον ψάχνει για χώρο στάθμευσης, τραπεζοκαθίσματα στο μέσο του πεζόδρομου και αυτοκίνητα σταθμευμένα που κλείνουν την είσοδο σ’ αυτόν.
(Δημοσιεύεται 21/6/14 στην Αμαρυσία)