5/6/14

Τα δεσμά του διαβόλου - Devil' s knot

Υπόθεση: Το 1993, τρία οκτάχρονα αγόρια εξαφανίζονται από τα σπίτια τους στην περιοχή Γουέστ Μέμφις του Άρκανσο. Οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι τα παιδιά έπεσαν θύματα κάποιας περίεργης οργάνωσης. Ένα μήνα μετά συλλαμβάνουν τρεις νεαρούς, αφού ο ένας από τους τρεις, ο οποίος είναι άτομο με νοητική καθυστέρηση, ομολόγησε πως οι τρεις τους ήταν οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες των παιδιών. Στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκαν οι δύο από τους τρεις σε ισόβια και ο τρίτος σε θάνατο, αν και επέμεναν όλοι πως ήταν αθώοι.
Κριτική: Ο άριστος σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν, πήρε μια αληθινή ιστορία για το φόνο τριών ανήλικων παιδιών (το 1993) που δεν λύθηκε ποτέ και γύρισε μια αργή ατμοσφαιρική ταινία, με αρκετά καλές ερμηνείες και φυσικά χωρίς τέλος αφήνοντας το θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Προηγουμένως, στη μικρή επαρχιακή πόλη δυτικά του Μέμφις, έχουν γίνει συλλήψεις τριών υπόπτων νεαρών που ακούν μουσική heavy metal και διαβάζουν βιβλία για μαύρη μαγεία και οι οποίοι καταδικάζονται σε ισόβια (οι δύο από αυτούς) και σε θάνατο, ενώ ένας ιδιωτικός ερευνητής προσπαθεί να θέσει υπό αμφιβολία το κατηγορητήριο, μάταια όμως, σε μια κλειστή κοινωνία που μάλλον έχει πάρει τις αποφάσεις της περί της ενοχής των τριών νεαρών.
Ατμόσφαιρα μυστηρίου, διανθισμένη με υποψίες περί τελετών μαύρης μαγείας, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ (ο μέτριος Κόλιν Φερθ) που ψάχνει να βρει τι ακριβώς έχει συμβεί, τραγικοί γονείς (και ειδικά μια αρκετά καλή Ρις Γουίδερσπουν ανάμεσα στις μητέρες), αστυνομικοί που φαίνονται να θέλουν κάτι να κρύψουν και γενικά μια συντηρητική ρατσιστική κοινωνία, έτοιμη να καταδικάσει κάποιον μόνο και μόνο από την εμφάνισή του ή από αυτά που ακούει και διαβάζει, αποτελούν το φόντο αυτής της κατά κάποιο τρόπο νουάρ ταινίας (του στυλ «ποιος το έκανε;»).
Ο αργός σκηνοθετικός ρυθμός αυτής της δίωρης σχεδόν ταινίας, αποβαίνει δυστυχώς εις βάρος της ατμόσφαιρας μυστηρίου.
Σκηνοθεσία: Ατόμ Εγκογιάν
Με τους: Ρις Γουίδερσπουν, Κόλιν Φερθ, Ντέιν Νε Χαν, Μιρέιγ Ένος, Ελίας Κοτέας, Κολέτ Γουλφ, Ρεξ Λιν, Κέβιν Ντουράντ, Μάρτιν Χέντερσον, Στίβεν Μόγιερ
Προβάλλεται από 5/6/14
(Κριτική μου στο myFilm)