19/6/14

Το λάθος αστέρι - The fault in our stars

Υπόθεση: Δύο ασυνήθιστοι έφηβοι, η Χέιζελ και ο Γκας βλέπουν τη ζωή με διαφορετική ματιά. Είναι ιδιαίτερα ευφυείς, δεν τους αρέσει να ακολουθούν συμβατικές μεθόδους και έχουν δημιουργήσει μία σχέση που θα τους συνεπάρει σε ένα αξέχαστο ταξίδι. Η σχέση αυτή είναι το μεγαλύτερο θαύμα, δεδομένου ότι γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν σε μια ομάδα υποστήριξης καρκινοπαθών.
Κριτική: Ένα βιβλίο φέρνει κοντά δυο νέους, με διαφορετικό χαρακτήρα και αντισυμβατικούς, που έχουν όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό: πάσχουν από καρκίνο.
Η ταινία θα μπορούσε να είναι άλλο ένα Love Story, αλλά ευτυχώς δεν είναι.
Το θέμα αγγίζεται από διαφορετική γωνία, αυτή της απομυθοποίησης της ασθένειας και της εξοικείωσης με το θάνατο. Τα δυο νέα παιδιά (έξοχες οι ερμηνείες τόσο της 16χρονης Σέιλιν Γούντλι, όσο και του Άνσελ Έλγκορτ) ξορκίζουν το παρόν και το μέλλον της ασθένειάς τους, μέσα από τον έρωτά τους, που εκφράζεται λιτά και χωρίς μελοδραματισμούς.
Ο ρόλος του Ουίλεμ Νταφόε (που υποδύεται το συγγραφέα του βιβλίου που ένωσε τα δυο παιδιά) έρχεται να ισορροπήσει το «γλυκερό» κομμάτι της ταινίας και να προσγειώσει ακόμα και τους απαιτητικούς θεατές που θα θεωρούσαν υπερβολική αυτή την τέλεια σωματική και ψυχική ομορφιά των παιδιών, ενώ η επίσκεψη στο σπίτι της Άννας Φρανκ σε αντιστάθμισμα της βαρβαρότητας του συγγραφέα, έρχεται να τονίσει την αξία της ανθρώπινης ζωής και να δώσει το μήνυμα της συνεχούς πάλης, για τη διεκδίκηση όλων αυτών των πραγμάτων που τη γεμίζουν και δεν την καθιστούν ένα «πέρασμα από τούτο τον κόσμο».
Παρά τους διαλόγους περί ασθενειών και όρων της ιατρικής και παρόλο το προβλεπόμενο δυσοίωνο αποτέλεσμα, η ταινία παρακολουθείται με ενδιαφέρον και συγκίνηση, χάρη κυρίως στις ερμηνείες των δυο νέων και γοητευτικών ηθοποιών.
Σκηνοθεσία: Τζος Μπουν
Με τους: Σεϊλίν Γούντλεϊ, Άνσελ Έλγκορτ, Νατ Γουλφ, Ουίλεμ Νταφόε, Λόρα Ντερν, Λότε Βέρμπεκ, Σαμ Τράμελ, Μάικ Μπιρμπίλια
Προβάλλεται από 19/6/14
(Κριτική μου για το myFilm)