26/6/14

Μέχρι το τέλος - The homesman

Υπόθεση: Στη Νεμπράσκα του 1854 και σε μια μικρή συνοριακή κωμόπολη ζει η Μαίρη, μια μοναχική θεοσεβούμενη στην οποία η Εκκλησία αναθέτει τη συνοδεία τριών παρανοϊκών γυναικών σε άλλη πολιτεία ώστε να τύχουν σωστής περίθαλψης. Στο δρόμο για τα σύνορα, η Μαίρη θα σώσει τη ζωή ενός δραπέτη, ο οποίος δέχεται να τη βοηθήσει με αμοιβή 300 δολάρια. Η συμβίωση όμως των δυο αυτών διαφορετικών ανθρώπων μεταξύ τους, μαζί και με τις τρεις παρανοϊκές δεν θα είναι εύκολη…
Κριτική: Η Χίλαρι Σουάνκ στο ρόλο της μοναχικής μεγαλοκοπέλας που έχει μεγαλώσει μόνη της κάτω από τραυματικές εμπειρίες είναι πολύ καλή. Από την πλευρά του ο Τόμι Λι Τζόουνς χωρίς να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια συγκλονίζει με την ερμηνεία του. 
Παράλληλα, ο Τζόουνς ως σκηνοθέτης έχει καταφέρει να αναδείξει τη σκληρότητα της εποχής και να σκιαγραφήσει με πραγματική οξυδέρκεια τους χαρακτήρες, τόσο της θεοσεβούμενης, που πασχίζει μέσα στο γενικό χαμό να αποκατασταθεί, όσο και του σκληροτράχηλου δραπέτη που τη βοηθάει, ο οποίος στο βάθος είναι καλός, αλλά η καταραμένη Άγρια Δύση τον έχει κάνει οπορτουνιστή και αριβίστα.
Η ταινία, τόσο μέσα από την σε πρώτο επίπεδο αφήγηση, όσο και μέσα από τα αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα (τις οδυνηρές μνήμες της Χίλαρι Σουάνκ, τα φαντάσματα του παρελθόντος της, όπως είναι της μόδας να γράφουμε), προβάλλει όλα εκείνα τα στοιχεία που δημιούργησαν το χαρακτηρισμό «Άγρια Δύση»: Τόσο τους διαφορετικούς ανθρώπους, τους ντόπιους ινδιάνους και τους κατακτητές-καταπατητές της Δύσης, όσο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο παρατηρητικός θεατής θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από την αυθεντικότητα της ταινίας.
Ο σκηνοθετικός ρυθμός είναι ανάλογος με τη ζωή των ανθρώπων της εποχής, αργός, καταθλιπτικός αλλά και διεισδυτικός, το σενάριο επιφυλάσσει εκπλήξεις, η φωτογραφία των αχανών εκτάσεων με τις διαφορετικές καιρικές συνθήκες είναι πάρα πολύ καλή και για τις ερμηνείες έγραψα πιο πάνω.
Σκηνοθεσία: Τόμι Λι Τζόουνς
Με τους: Τόμι Λι Τζόουνς, Χίλαρι Σουάνκ, Μέριλ Στριπ, Μιράντα Ότο, Τζέιμς Σπέιντερ, Ντέιβιντ Ντένσικ, Ουίλιαμ Φίχτνερ, Γκρέις Γκάμερ, Τζον Λίθγκοου, Μπλέικ Νέλσον, Τζέσε Πλέμονς, Σόνια Ρίχτερ, Χέιλι Στάινφελντ
Προβάλλεται από 26/6/14
(Κριτική μου στο myFilm)