26/6/14

Τα καλύτερα έρχονται – Les beaux jours

Υπόθεση: Η Caroline συνταξιοδοτήθηκε και έχει μια καινούρια ζωή μπροστά της. Έχει χρόνο να φροντίσει τα παιδιά της, τον σύζυγο και πάνω από όλα τον εαυτό της. Πολύ σύντομα όμως αντιλαμβάνεται ότι αυτό το είδος ελευθερίας είναι συνώνυμο της πλήξης, με αποκορύφωμα το δώρο γενεθλίων της, που δεν είναι άλλο από μια κάρτα μέλους σε ένα club συνταξιούχων. Παραδόξως, εκεί θα έρθει σε επαφή με τον νεαρό καθηγητή πληροφορικής, που υποκύπτει στη γοητεία της. Η Caroline θα βιώσει μια δεύτερη νεότητα, θα ερωτευτεί τον νεαρό άντρα, θα γευτεί πρωτόγνωρες εμπειρίες, θα επαναστατήσει και θα αιφνιδιάσει τον περίγυρο της. Ποιος είπε ότι η συνταξιοδότηση είναι το τέλος και όχι μια ολοκαίνουρια αρχή;
Κριτική: Μετά τον έρωτα του γερο-Μάικλ Κέιν και της νεαρής Κλεμάνς Ποεσί στο πρόσφατο «Απρόσμενος έρωτας» ήρθε και ο έρωτας της συνταξιούχου Φανί Αρντάν με το νεαρό Λοράν Λαφίτ, που υποδύεται έναν καθηγητή πληροφορικής ενός Κλαμπ Συνταξιούχων (όρος που ηχεί πιο καλά από το δικό μας… Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων). Έτσι, αυτή η ταινία με αναγκάζει να επανέλθω στο ότι με μια καλή σκηνοθεσία και με δύο καλές ερμηνείες, ένας γεροντοέρωτας μπορεί να αναπαρασταθεί χωρίς να προκαλέσει γέλια και παράλληλα μπορεί να δώσει μαθήματα διαχείρισης της ζωής, στο χρονικό εκείνο σημείο που οι περισσότεροι αρχίζουν να νομίζουν ότι έχουν ξοφλήσει και δεν υπάρχει μέλλον.
Η Φανί Αρντάν με λιτά εκφραστικά μέσα καταφέρνει να αναδείξει τις δυσκολίες προσαρμογής σε ένα νέο τρόπο ζωής και να ανατρέψει τα αδιέξοδα αντιμετωπίζοντάς τα με αξιοπρέπεια και χιούμορ ταυτόχρονα, συνάπτοντας σχέση με ένα νεαρό γοητευτικό δάσκαλο, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει δυσκολίες στις σχέσεις του με το άλλο φύλλο, αδιακρίτως ηλικίας. Κάτι, το οποίο αρχικά δεν καταλαβαίνει η πρώην οδοντίατρος Φανί Αρντάν.
Αξιοπρεπείς και οι δύο ερμηνείες, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον σ’ αυτή τη γλυκιά ταινία με το αισιόδοξο τέλος.
Σκηνοθεσία: Μαριόν Βερνού
Με τους: Φανί Αρντάν, Λοράν Λαφίτ, Πατρίκ Τσεσνέ, Ζαν Φρανσουά Στεβενίν, Φανί Κοτενσιόν, Μαρί Ριβιέρ, Φεντόρ

Προβάλλεται από 26/6/14
(Κριτική μου στο myFilm)