5/6/14

Θεέ μου τι σου κάναμε; - Qu' es -ce qu' on a fait au Bon Dieu?

Υπόθεση: Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! H Mαρί και ο Κλοντ Βερνέιγ είναι ένα παραδοσιακό ζευγάρι της μεσοαστικής Γαλλικής κοινωνίας, που έχουν τέσσερις υπέροχες κόρες. Οι τρεις από αυτές, η Ιζαμπέλ, η Οντίλ και η Σεγκολέν, έχουν παντρευτεί ξένους γαμπρούς. Όταν η τέταρτη, η Λορ, τους ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί τον Σάρλ, οι γονείς της είναι τρισευτυχισμένοι! Ένας γαλλικός παραδοσιακός γάμος επιτέλους! Η Λορ όμως έχει παραλείψει μία σημαντική λεπτομέρεια… ο Σάρλ είναι από την Αφρική. Ξεκαρδιστικές σκηνές με τη Μαρί να έχει πέσει σε κατάθλιψη και τον Κλοντ να προσπαθεί να σαμποτάρει το γάμο. 
Κριτική: Πραγματικά μια ξεκαρδιστική σάτιρα του «πολιτικά ορθού», είτε αυτό εκφράζεται με πράξεις είτε με λόγια.
Ο συντηρητικός πατέρας στη δική μας και αξέχαστη «Θεία από το Σικάγο», δεν θα μπορούσε ποτέ να φαντασθεί τον αντίστοιχο συντηρητικό Γάλλο και πατέρα τεσσάρων θυγατέρων, να έχει παντρέψει ήδη τις τρεις κόρες του με Εβραίο, Κινέζο, Μουσουλμάνο και ενώ περιμένει τη λύτρωση από την τέταρτη, διαπιστώνει ότι του φέρνει στο σπίτι έναν Αφρικανό, τον οποίο ετοιμάζεται να παντρευτεί παρόντων… 400 συγγενών του.
Απλό στη σύλληψη και πανέξυπνο σενάριο, κωμικές καταστάσεις μέσα από τη ζωή καθημερινών ανθρώπων διαφορετικής όμως κουλτούρας, σπιρτόζοι διάλογοι, δεμένη σκηνοθεσία και ερμηνείες βγαλμένες με αυθορμητισμό και κέφι.
Μια επιτυχημένη αντιρατσιστική ταινία, σε μια εποχή που ο ρατσισμός γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραίες πολιτικές ομάδες και όχι μόνο στη Γαλλία, όπου όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης το 20% των γάμων που γίνονται εκεί είναι μικτοί (μεταξύ ατόμων διαφορετικής θρησκείας και καταγωγής), αλλά και σε γειτονικές ευρωπαϊκές όπου το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο, της τάξης του 3%.
Μια από τις καλύτερες κωμωδίες που είδα φέτος. 
Σκηνοθεσία: Φιλίπ Ντε Σοβερόν
Με τους: Κριστιάν Κλαβιέ, Σαντάλ Λομπί, Άρι Αμπιτάν, Μέντι Σαντούν, Ελοντί Φοντάν, Φρεντρίκ Μπελ
Προβάλλεται από 5/6/14
(Κριτική μου στο myFilm)