30/8/14

Ο Νο 1 καταζητούμενος – A most wanted man

Υπόθεση: Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Αμβούργο, μετά τα γεγονότα τις 11ης Σεπτεμβρίου. Ένας γερμανός κατάσκοπος αναζητεί έναν Τσετσένο λαθρομετανάστη, που θα τον βοηθήσει να αποκαλύψει ένα μεγάλο δίκτυο τρομοκρατών.
Κριτική: Μια ταινία βασισμένη πάνω σε ένα μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ, δεν θα μπορούσε παρά να έχει σασπένς, ίντριγκα, προδοσία και ταυτόχρονα ανθρωπιά. Αυτό που μένει, είναι να πέσει στα χέρια ενός σκηνοθέτη που θα καταφέρει να διατηρήσει αυτά τα στοιχεία, όπως συνέβη και με τον Καταζητούμενο, ο οποίος στα χέρια του Άντον Κόρμπιν διατήρησε τη στιβαρότητα και τον αφηγηματικό ρυθμό του ομότιτλου βιβλίου.
Ένας εξαντλημένος νεαρός μετανάστης, Ρώσος από πατέρα και Τσετσένος από μητέρα, φτάνει στο Αμβούργο διεκδικώντας την «μαύρη» περιουσία του πατέρα του, με επιθυμία να τη μοιράσει για καλούς σκοπούς. Η Άναμπελ (Ρέιτσελ Μακ Άνταμς) δικηγόρος και ακτιβίστρια, υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ίσως επειδή τον έχει ερωτευτεί, βάζει σκοπό της ζωής της να τον σώσει και να μην απελαθεί. Προκειμένου να το πετύχει ζητάει τη βοήθεια ενός ιδιοκτήτη τράπεζας (Γουίλεμ Ντεφόε), την ίδια στιγμή που ο Γκούντερ Μπάχμαν (Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν) επικεφαλής μιας αντιτρομοκρατικής ομάδας, θέλει να χρησιμοποιήσει και τους τρεις, ώστε να ξεσκεπάσει έναν «φιλάνθρωπο» που στέλνει χρήματα σε τρομοκρατικές ομάδες. Παράλληλα, η Μάρθα Σάλιβαν (Ρόμπιν Ράιτ) των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, προσπαθεί να παροπλίσει τον Μπάχμαν, ως αποτυχημένο από προηγούμενη επιχείρηση στη Βαγδάτη.
Γυρισμένη σφιχτά, η ταινία από τον Κόρμπιν έχει εκείνο τον αέρα των κατασκοπευτικών ταινιών του προηγούμενου αιώνα (γύρω στα ‘60 και ‘70), που ο Ψυχρός Πόλεμος καλά κρατούσε, αέρα που σήμερα στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας, μυρίζει λίγο μούχλα και μας προκαλεί μια νοσταλγία.
Οι νεαροί θεατές, που έχουν συνδυάσει την κατασκοπία με pc, laptops, tablets, κατασκοπευτικούς δορυφόρους, GPS και λοιπά gadgets, δύσκολα θα παρακολουθήσουν αυτή την ταινία, αν και αξίζει τον κόπο, για να μπορέσουν να αντιληφθούν την αρχέγονη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας (και πρώην ΕΣΣΔ) και να χωνέψουν ότι πραγματική κατασκοπία δεν είναι να γκρεμίζονται κτίρια από μια τρελή καταδίωξη αυτοκινήτων, ούτε να πηδάνε οι πράκτορες από ταράτσα σε ταράτσα (σαν ζογκλέρ τσίρκου).
Επίσης, αξίζει τον κόπο να δουν αυτή την τα ταινία, για να απολαύσουν ερμηνείες από μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών, με πρώτο και καλύτερο τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, που ο ρόλος του Γκούντερ ήταν και ο τελευταίος της ζωής του. Ο Χόφμαν υπήρξε ανυπέρβλητος.
Αυτό δε, που καθηλώνει στο «Νο 1 καταζητούμενο» δεν είναι η δράση, αλλά οι λεπτές αποχρώσεις του κατασκοπευτικού παιχνιδιού, οι συμβάσεις που κάνουν οι εμπλεκόμενοι σε τέτοια παιχνίδια, τα ποικίλα συναισθήματά τους, οι εσωτερικές τους συγκρούσεις και οι φιλοδοξίες τους, που μπορεί να αποβούν μοιραίες ακόμα και για αθώους ανθρώπους. 
Σκηνοθεσία: Άντον Κόρμπιν
Με τους: Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Ρόμπιν Ράιτ, Γουίλεμ Νταφό, Ντάνιελ Μπρουλ, Νίνα Χος
Προβάλλεται από 4/9/14
(Κριτική μου στο myFilm)
(Το βιβλίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις BELL)