18/8/14

Ανακαλύπτοντας την Αμέλια

Μια συγκλονιστική εμπειρία, ένα συναισθηματικό θρίλερ που κάθε αναγνώστης θα επιθυμούσε να το βιώσει μόνον ως αναγνώστης και τίποτα άλλο. Ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα, πάνω στα προβλήματα της εφηβείας, στο θέμα της παρενόχλησης μέσα στο σχολείο, στις σχέσεις μεταξύ των εφήβων, στις επαφές τους μέσα από το διαδίκτυο, αλλά και στις σχέσεις τους με τους γονείς τους. 
Αυτό είναι με δυο λόγια το μυθιστόρημα «Ανακαλύπτοντας την Αμέλια» της Kimberly McCreight (εκδόσεις Platypus), που έχει ευτυχήσει στα χέρια της μεταφράστριας Φωτεινής Μοσχή, η οποία έπρεπε να μεταφέρει στα καθ’ ημάς -πέραν της κυρίως αφήγησης- και τις συντομογραφίες των sms μέσω κινητών, αναρτήσεις από blogs και status (ενημερώσεις κατάστασης) από το facebook, που είναι τα βασικά μέσα επικοινωνίας των σημερινών νέων.
Το «Ανακαλύπτοντας την Αμέλια», πραγματικά προσφέρει μια σπάνια και ενοχλητική ματιά μέσα στον κλειστό και συχνά σκληρό κόσμο του μέσου εφήβου,
όπως αναφέρει το οπισθόφυλλο. Είναι ένα επίκαιρο μυθιστόρημα, που θα μιλήσει έντονα σε εφήβους και γονείς, πυροδοτώντας το διάλογο για την κοινωνική δικτύωση και τις σχέσεις γονιών και παιδιών. 
Σ’ αυτή την ιστορία, μία ανύπαντρη μητέρα και δικηγόρος η Κέιτ Μπάρον,  μαθαίνει ότι η κόρη της Αμέλια, έχει αποβληθεί από το ιδιωτικό σχολείο της. Φτάνοντας εκεί την υποδέχεται ένα νέο, που δεν θα έπρεπε ποτέ να αναγκαστεί να ακούσει μια μητέρα.
Η Κέιτ, που δεν μπορεί να δεχτεί ότι η κόρη της έχει αυτοκτονήσει, ύστερα από μια σειρά γεγονότων, θα αρχίσει να ερευνά τις συνθήκες που την οδήγησαν στην υποτιθέμενη αυτοχειρία και θα ανακαλύψει ότι δεν ήξερε την Αμέλια τόσο καλά όσο πίστευε.
Η συγγραφέας Kimberly McCreight, διεισδύοντας σταδιακά, τόσο στους χώρους του δράματος, του ιδιωτικού σχολείου και των σκοπιμοτήτων του, όσο και στους χαρακτήρες των ανθρώπων που περιστοίχιζαν την Αμέλια όσο ζούσε, αλλά και τη μητέρα της Κέιτ, χτίζει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα της εφηβείας, τους έρωτες, τα μίση, της ζήλειες και το φθόνο και ταυτόχρονα αποκαλύπτει την υποκρισία και ξεσκεπάζει τη σοβαροφάνεια των μεγάλων, γονέων και δασκάλων, που ορισμένοι νομίζουν ότι κάνουν το σωστό, αλλά ουσιαστικά αδιαφορούν.
Η αφήγηση μέσα από τις εναλλαγές παρόντος και παρελθόντος κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, που κάθε φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες αποκαλύψεις. Το «Ανακαλύπτοντας την Αμέλια» είναι ταυτόχρονα ένα απολαυστικό μυθιστόρημα και ένα σκληρό κοινωνικό σχόλιο.