21/8/14

Σεφ - Chef

Υπόθεση: Μετά από μια παρεξήγηση που παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας, ο Καρλ Κάσπερ απολύεται από το γκουρμέ εστιατόριο στο οποίο δουλεύει ως σεφ. Αναγκάζεται να επιστρέψει στο Μαϊάμι μετά από προτροπή της πρώην συζύγου του, και να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση: μια κινούμενη καντίνα με γκουρμέ φαγητό. Σχεδιάζει να διασχίσει όλη τη χώρα, με τελικό προορισμό το Λος Άντζελες και βασικό με σκοπό να διεκδικήσει την θέση που του αξίζει στην ελίτ των σεφ.
Κριτική: Ευχάριστη, «έξω καρδιά» κωμωδία, με μια ιστορία από αυτές που συμβαίνουν μόνο στον κινηματογράφο: Πετυχημένος σεφ (Τζον Φαβρό) γκουρμέ εστιατορίου, ύστερα από παρεξήγηση με το αφεντικό του (Ντάστιν Χόφμαν) και έναν κριτικό γευσιγνώστη (Όλιβερ Πλατ), καταλήγει να εργάζεται ανεξάρτητος ταξιδεύοντας και μαγειρεύοντας με δική του καντίνα, για να ανακαλύψει τον εαυτό του και να μυήσει το γιο του στη Λατινική κουλτούρα.
Πολύ καλές ερμηνείες από όλους που φαίνονται να διασκεδάζουν με τους ρόλους τους και με πρώτο τον ίδιο το σκηνοθέτη, αλλά και υπέροχες εμφανίσεις των Σκάρλετ Γιόχανσον και Σοφία Βεργκάρα. 
Το σενάριο είναι απλοϊκό, παραμυθένιο και με χαρούμενο τέλος, αλλά κάτι οι ερμηνείες που το απογειώνουν, κάτι η μουσική που κινείται σε ρυθμούς κουβανέζικης σάλσα και αμερικανικής κάντρυ ροκ, κάνουν την ταινία να παρακολουθείται πολύ ευχάριστα, ειδικά από το σημείο που τείνει να γίνει ταινία δρόμου με την περιοδεία της καντίνας από το Μαϊάμι προς το Λος Άντζελες με έμφαση –ενδιάμεσα- στην πολιτεία της Λουιζιάνα και τη Νέα Ορλεάνη.
Ο Φαβρό καταφέρνει μέσα από το παραμύθι του, να δείξει ότι ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπεται η προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων και καλυτέρευση του εαυτού μας, όσο αντίξοες και να είναι οι συνθήκες. Πάντα θα υπάρχει κάποιος φίλος που θέλει να βοηθήσει και φυσικά πάντα υπάρχει η οικογένεια. 
Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό
Με τους: Τζον Φαβρό, Σοφία Βεργκάρα, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζον Λεγκουιζάμο, Ντάστιν Χόφμαν, Όλιβερ Πλατ, Μπόμπι Καναβάλε
Προβάλλεται από 21/8/2014
(Κριτική μου στο myFilm)