28/8/14

Μαγεία στο σεληνόφως - Magic in the moonlight

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στη δεκαετία του '20 και το καλοκαίρι στη Γαλλική Ριβιέρα είναι καυτό. Ένας Εγγλέζος διάσημος ταχυδακτυλουργός και μάγος, ξαφνικά καταφθάνει, όχι ως ένας απλός παραθεριστής, αλλά ως ένας απλός  άνθρωπος που του έχει ανατεθεί να διεισδύσει και να διαλευκάνει μια απάτη. Να αποδείξει εάν μπορεί, ότι μια νεαρή όμορφη κοπέλα που φέρεται ως μέντιουμ και αποσπά χρηματικά ποσά από πλούσιους, ότι είναι κοινή απατεώνισσα.  
Κριτική: Μια ρομαντική αισθηματική ιστορία στα όρια της πραγματικότητας και της μεταφυσικής είναι αυτή η ταινία του αειθαλούς Γούντι Άλεν, ο οποίος αυτή τη φορά βγάζει από τον Κόλιν Φερθ την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του.
Ο Κόλιν Φερθ πραγματικά, παίζει ουσιαστικά δυο ρόλους: αυτόν του αλαζόνα και υπερόπτη μάγου-ταχυδακτυλουργού, που δεν πιστεύει πουθενά και σε τίποτα παρά μόνο στον εαυτό του και σε ό,τι βλέπει και αντιλαμβάνεται ο ίδιος αποδεχόμενος τα αυστηρά κριτήρια της επιστήμης και απορρίπτοντας κάθε τι μεταφυσικό. Είναι ρεαλιστής και κυνικός σε βαθμό αντιπάθειας, δύσκολα κάνει φιλίες και ως ειδικός στο να ξεσκεπάζει απατεώνες γίνεται ακόμα πιο απωθητικός και ακοινώνητος.
Βρισκόμαστε στο Βερολίνο του 1928 και εκτός από το γεγονός ότι όλη η ατμόσφαιρα της ταινίας είναι πειστική, ο Κόλιν Φερθ υποδύεται τον Στάνλεϊ Κρόφορντ (που για τις ανάγκες του επαγγέλματός του, μεταμορφώνεται σε μεγάλος κινέζος μάγος με το όνομα  Γουέι Λινγκ Σου), με την ίδια θεατρικότητα που έπαιζαν οι ηθοποιοί εκείνη την εποχή. Εάν η ταινία του Άλεν ήταν ασπρόμαυρη θα μπορούσες να πιστέψεις ότι βλέπεις μια ταινία του 1928 ή και λίγο μεταγενέστερη.
Στη συνέχεια, ο Στάνλεϊ Κρόφορντ καλείται από ένα φίλο του και πρώην συνάδελφό του, να ξεσκεπάσει τη νεαρή γοητευτική –για τον υπόλοιπο κόσμο μέντιουμ, για τον ίδιο λωποδύτισσα– Σόφι Μπέικερ (την υποδύεται έξοχα η Έμα Στόουν), η οποία με τη μητέρα της βρίσκονται κάπου στην Κυανή Ακτή και απομυζούν χρήματα από αφελείς πλούσιους, που προτίθενται μάλιστα να ιδρύσουν και ίδρυμα για μέντιουμ. Εκεί, ο Φερθ – Κρόφορντ παρατηρώντας τη «δουλειά» της γοητευτικής Στόουν – Μπέικερ, πείθεται ότι δεν είναι απατεώνισσα, την ερωτεύεται και από ρεαλιστής, υπερόπτης, αλαζών και κυνικός, με τη συμβολή και κάποιων οικογενειακών του γεγονότων, μεταμορφώνεται σε έναν συναισθηματικά ευάλωτο άνθρωπο, που μάλιστα απορρίπτεται από το αντικείμενο του πόθου του και απεγνωσμένος ζητάει τη βοήθεια της θείας του.
Λεπτών αποχρώσεων και δουλεμένη στη λεπτομέρεια η ταινία, με χιούμορ, μακροσκελείς διαλόγους που είναι το χαρακτηριστικό των σεναρίων του Γούντι Άλεν και με διεισδυτική ματιά στους χαρακτήρες, που είναι σωστά δομημένοι και αποσπούν τον θεατή από την ανατροπή που την βλέπουμε με σιγουριά να έρχεται, ειδικότερα ύστερα από τον καταπληκτικό «διάλογο» του μάγου Κόλιν Φερθ με το Θεό, προκειμένου να βοηθήσει την άρρωστη θεία του.
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Με τους: Έμμα Στόουν, Κόλιν Φέρθ, Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Τζάκι Ουίβερ, Χάμις Λινκλέιτερ, Ούτε Λέμπερ
Προβάλλεται από 28/8/2014
(Κριτική μου στο myFilm)