14/8/14

Θεϊκό κόλπο - The priest's children

Υπόθεση: Ο πατήρ Φαμπιάν αναλαμβάνει καθήκοντα σε ένα μικρό νησί των Δαλματικών ακτών που μαστίζεται από υπογεννητικότητα. Υπό την απειλή να μειωθεί το καθολικό ποίμνιο του, συλλαμβάνει ένα σατανικό σχέδιο. Με τη βοήθεια του περιπτερά του χωριού τρυπάνε όλα τα προφυλακτικά που είναι προς πώληση, ενώ αργότερα μπαίνει στο κόλπο και ο φαρμακοποιός του χωριού, ο οποίος αντικαθιστά τα αντισυλληπτικά χάπια με βιταμίνες. Σύντομα, μία σειρά από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες θα προκαλέσουν το απόλυτο χάος και το αφελές σχέδιο θα φανερώσει όλες τις αδυναμίες του 
Κριτική: Έξυπνη και σπιρτόζικη σάτιρα του δογματισμού της Καθολικής Εκκλησίας, βασισμένη, κατά το σκηνοθέτη, στην «πρωτοβουλία του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ να επιτρέψει μόνο την κατά περίσταση χρήση των προφυλακτικών».
Με σουρεαλιστική διάθεση, η ταινία σχολιάζει
την καθολική εκκλησία και τα δόγματα της, που κουβαλάνε αντιφάσεις ειλικρίνειας και μεθόδευσης, σεξουαλικότητας, αγάπης για τον συνάνθρωπο, θρησκείας και υποκρισίας. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και χωρίς μελοδραματισμό τα δράματα και τις τραγικές συνέπειες που προκύπτουν, δημιουργώντας προβληματισμό στο θεατή.
Οι ηθοποιοί φαίνονται να διασκεδάζουν με τους ρόλους τους και συνολικά η ταινία βλέπεται με ευχάριστο ενδιαφέρον, έχοντας επιπλέον το αβαντάζ ότι η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα γραφικό παραλιακό χωριό της Κροατίας.
Δίκαια, η ταινία απόσπασε το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2013 (Ματιές στα Βαλκάνια) 
Σκηνοθεσία: Βίνκο Μπρεσάν
Με τους: Κρέσιμιρ Μίκιτς, Νίκσα Μπουτιγιέρ, Μαρίζα Σκάρισιτς

Προβάλλεται από 14/8/14
(Κριτική μου στο myFilm)