24/9/14

Το παιδί με την κουρδιστή καρδιά - The boy with the cuckoo-clock heart

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο Εδιμβούργο, το σωτήριο έτος 1874. Ο Ζακ, ο οποίος γεννήθηκε με παγωμένη καρδιά, δεν έχει πολλές ελπίδες να επιβιώσει και η μητέρα του τον εγκαταλείπει στα χέρια της γιατρού - μάγισσας, μαίας, προστάτιδας των ορφανών - Μαντλέν, η οποία τοποθετεί ένα ρολόι κούκο μέσα στο στήθος του. Στο ορφανοτροφείο της Μαντλέν, λοιπόν, ο Ζακ θα γνωρίσει τη ζωή ανάμεσα σε φιάλες δακρύων, σε αυγά παραγεμισμένα με αναμνήσεις και πλάι σ’ έναν τύπο με μουσική σπονδυλική στήλη!
Κριτική: Μπορείς να περιορίσεις την αγάπη μέσα σε τρεις κανόνες; Κι όμως αυτό καλείται να κάνει ο Τζακ, που από δέκα χρονών ερωτεύεται με πάθος το κορίτσι με τα γυαλάκια και την εκπληκτική φωνή,
την Ακακία, παρά το γεγονός ότι έχει αυστηρά ειδοποιηθεί πως δεν πρέπει να του αγγίξουν την καρδιά, δεν πρέπει να εξοργισθεί και φυσικά δεν πρέπει να αγαπήσει.
Πρωτότυπη σύλληψη, πυκνό σενάριο με απότιση τιμής στον εφευρέτη του κινηματογράφου Ζορζ Μελιές, ο οποίος συμβάλλει στην ψυχολογική ανάταση του Τζακ, επειδή και ο ίδιος έχει πληγωθεί βάναυσα από την αγάπη κατά το παρελθόν και δεν είναι πλέον ηττοπαθής.
Υπέροχος σχεδιασμός, εξαιρετική φωτογραφία με χρώματα που παραπέμπουν στην εποχή του 1870, που διαδραματίζεται η υπόθεση του έργου και απροσδόκητη εμβάθυνση στους χαρακτήρες της ταινίας, συγκροτούν ένα σύνολο που βλέπεται ευχάριστα. 
Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπερλά, Ματίας Μαλζιέ
Προβάλλεται από 25/9/14
(Κριτική μου στο myFilm)