24/9/14

Ένας πύργος στην Ιταλία - A castle in Italy

Υπόθεση: Η 43χρονη Louise είναι κόρη μιας νεόπτωχης οικογένειας Ιταλών βιομηχάνων και ζει στο όμορφο διαμέρισμα της στο Παρίσι. Όσο η μητέρα της προσπαθεί να βγάλει χρήματα πουλώντας οικογενειακά κειμήλια και ανοίγοντας στο ευρύ κοινό τον πύργο τους στην ιταλική εξοχή, η Louise αναθεωρεί τις επιλογές της και ερωτεύεται παράφορα έναν νεότερο άντρα.
Κριτική: Μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις  και πως αυτές μπορεί να μεταβληθούν με αφορμή ένα θάνατο και τις συνέπειες του, όταν μάλιστα πίσω, μένει μια μεγάλη περιουσία. Εδώ είναι το κάστρο που πρέπει να πουληθεί, ή να αξιοποιηθεί κερδοφόρα.
Το ότι το θεατρικό έργο «Βυσσινόκηπος» του Τσέχωφ, υπήρξε η αρχική έμπνευση του σκηνοθέτη φαίνεται από μακριά. Μόνον η έμπνευση όμως, διότι η όλη ατμόσφαιρα, οι ερμηνείες πλην ίσως του Φίλιπ Τίμι (που υποδύεται τον άρρωστο αδελφό της ηρωίδας), κινούνται στο μέτριο και αδιάφορο, ενώ ο σκηνοθετικός ρυθμός δίνει περιθώρια για έναν υπνάκο και ιδιαιτέρως αν δεν πάτε ξεκούραστοι να δείτε την ταινία.
Τα κωμικά στοιχεία, ανάμεσα στα δραματικά είναι τόσο λίγα και δυσδιάκριτα, ώστε τελικά έχουμε ένα δράμα, που δεν παύει όμως να είναι ενδιαφέρον από άποψη φωτογραφίας των τοποθεσιών των γυρισμάτων, που βρίσκονται σε Γαλλία και Ιταλία.
Σκηνοθεσία: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι
Με τους: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Λουίς Γκαρέλ, Φίλιπ Τίμι, Μαρίζα Μπορίνι, Ξαβιέ Μποβουά, Σελίν Σαλέτε, Αντρέ Βιλμς
Προβάλλεται από 25/9/14
(Κριτική μου στο myFilm)