24/9/14

Ο αξέχαστος μήνας - The grand seduction

«Η μεγάλη αποπλάνηση», όπως είναι ο πραγματικός τίτλος, έχει μεγάλη πλάκα, αρκεί να δεχθείς από την αρχή το παραμύθι, (άλλωστε ο κινηματογράφος είναι η τέχνη της ψευδαίσθησης). Στο ονειρικό παραθαλάσσιο χωριό, κινδυνεύουν από την ανεργία και η μόνη δραστηριότητα παρατηρείται όταν είναι να πληρωθεί το επίδομα ανεργίας.  Κι αυτό, επειδή μια ιχθυοβιομηχανία, στην οποία εργάζονταν όλοι οι κάτοικοι, έχει κλείσει και προκειμένου να ανοίξει μια καινούργια επιχείρηση, απαιτεί την ύπαρξη γιατρού στο χωριό. Που δεν υπάρχει…

Απόγνωση. Ο δήμαρχος την κοπανάει νύκτα και αφήνει «ακυβέρνητο» το χωριό και η σύζυγος του κεντρικού ήρωα που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, φεύγει για την πόλη για καλύτερη τύχη. Γιατρός βρίσκεται, αλλά επειδή είναι ολίγον κοσμοπολίτης και δύσκολος για να παραμείνει στο χωριό, όλοι μαζί οι κάτοικοι ξεκινούν ένα σχέδιο αποπλάνησής του, για να αγαπήσει τον τόπο. Προσπαθούν να γίνουν φιλικοί μαζί του μέσα από τις προτιμήσεις του, αρρωσταίνουν ομαδικά, τον κάνουν να αισθάνεται τυχερός αφήνοντας χρήματα στο διάβα του, δύτες τον «βοηθούν» να ψαρεύει (πρώην κατεψυγμένα) ψάρια και μια πολλά υποσχόμενη κοπέλα του κάνει γλυκά μάτια.
Το απίστευτο σενάριο γίνεται γρήγορα αποδεκτό και οι καταστάσεις που δημιουργούνται, μπορεί να μη σου δημιουργούν ξεσπάσματα γέλιου, αλλά σε κρατούν συνεχώς με το χαμόγελο, γιατί όλες οι φυσιογνωμίες της ταινίας είναι γλυκές, συμπαθητικές και οι προσπάθειές τους συγκινητικές, ενώ οι ερμηνείες, με εξέχουσα αυτή του Μπρένταν Γκλίζον, είναι πολύ καλές. 
Η υπέροχη φωτογραφία του καναδέζικου τοπίου, επιδρά χαλαρωτικά στο θεατή και ειδικά σ’ εκείνον που έχει βαρεθεί τις γρήγορες περιπέτειες του Χόλιγουντ.
Συνολικά, πρόκειται για μια γοητευτική και ευχάριστη ταινία. (Κριτική μου στο myFilm)
Σκηνοθεσία: Ντον Μακέλαρ
Με τους: Μπρένταν Γκλίζον, Τέιλορ Κιτς, Γκόρντον Πίνσεντ, Λάιαν Μπάλαμπαν, Μαρκ Κριτς, Αν Χόπκινς
Προβάλλεται από 25/9/14
Υπόθεση: Το μικρό λιμάνι του Tickle Cove έχει απόλυτη ανάγκη από ένα γιατρό, έτσι ώστε η κωμόπολη να μπορεί να ανταπαξέλθει σε μια συμφωνία εξασφαλίζοντας ένα εργοστάσιο που θα την σώσει από την οικονομική καταστροφή. Ένας κάτοικος του χωριού, ο Μάρεϊ Φρεντς (Γκλίζον), ηγείται της έρευνας, και όταν βρίσκει τον Δρ Πολ Λιούις (Κιτς) δίνει δουλειά σε ολόκληρη την πόλη ακολουθώντας τακτικές που θα αποπλανήσουν τον γιατρό για να μείνει μόνιμα.