11/9/14

Μέσα στον κυκλώνα - Into the storm

Υπόθεση: Σε μία μόνο ημέρα, η πόλη Σίλβερτον δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή επίθεση ανεμοστρόβιλων. Ολόκληρη η πόλη είναι στο έλεος του κυκλώνα και οι κυνηγοί καταιγίδων προβλέπουν επιδείνωση των φαινομένων. Οι περισσότεροι αναζητούν καταφύγιο. Κάποιοι όμως, τρέχουν προς τους ανεμοστρόβιλους για να δοκιμάσουν πόσο κοντά μπορεί να φτάσει κανείς για να αποθανατίσει αυτό το μοναδικό φυσικό φαινόμενο. Με λήψεις από επαγγελματίες και ερασιτέχνες κυνηγούς καταιγίδων, η ταινία βάζει το θεατή κατευθείαν στο μάτι του κυκλώνα για να βιώσει τις πιο ακραίες εκφάνσεις της Μητέρας Φύσης.
Κριτική: Μέσα στον κυκλώνα, ο ελληνικός τίτλος, μέσα στην καταιγίδα ο αγγλικός τίτλος, μέσα στο «σίφωνα» οι υπότιτλοι. Πού βρήκαν αυτή την αρχαϊκή λέξη, διότι υπάρχει, ακόμα προσπαθώ να το καταλάβω… Εν πάση περιπτώσει, την είχαμε δει την ταινία και το 1996 με τον πιο ειλικρινή τίτλο Twister και με τους Έλεν Χαν και Μπιλ Πάξτον, να ψάχνουν κι αυτοί να συναντήσουν κάποιο τυφώνα (να κι άλλη μια σχετική λέξη) και να τον βιντεοσκοπήσουν.
Μια πρωτοτυπία βρήκα σε τούτη εδώ: Ότι βλέπουμε τα πλάνα μέσα από κάμερες που, είτε είναι φυτεμένες στο εξωτερικό του ειδικού τεθωρακισμένου οχήματος, είτε τις κρατούν αρμόδιοι υπάλληλοι, είτε νεολαίοι που έχουν σκοπό να ανεβάσουν τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το στοιχείο δίνει στην ταινία, ένα κάποιο χαρακτήρα ντοκιμαντέρ. Ως εδώ.
Το σενάριο είναι η γνωστή συνταγή των ταινιών καταστροφής: Περιμένουμε την κορύφωση του δράματος και εν τω μεταξύ, έχουμε μια οικογένεια χωρισμένη όπου ο πατέρας ψάχνει για το γιο, μια μητέρα μακριά από την κορούλα της που θέλει να επιβιώσει γιατί της το έχει υποσχεθεί, ένα τρελό επιστήμονα που επιμένει στο κυνήγι του «σίφωνα» (ούτε καν σίφουνα) παρά τις αντιξοότητες, ένα άσχετο ήρωα που επιμένει πως κάποιοι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν στο χώρο τους ενώ οι επιστήμονες επιμένουν «πρέπει να φύγετε διότι κινδυνεύετε» και πολλές θεαματικές καταστροφές. Α, υπάρχουν και τα αναπάντητε ερωτήματα, όπως πάντα. Τι απέγιναν οι άνθρωποι του αφελούς ισχυρογνώμονα; Τι απέγιναν όσοι μπήκαν στα λεωφορεία, που με ευκολία τα έπαιρνε και τα σήκωνε πριν μπουν μέσα και άλλες λεπτομέρειες. Μη δίνετε σημασία.
Η ταινία έχει πολύ καλό μοντάζ και εξαιρετικά εφέ και ξέρετε και το τέλος, παρόλο που εγώ δεν σας το γράφω. Ερμηνείες; Καλά τώρα.
Σκηνοθεσία: Στίβεν Κουέιλ
Με τους: Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Σάρα Γουέιν Κάλις, Ματ Γουόλς, Αλίσια, Ντέμπναμ-Κάρεϊ, Άρλεν Εσκαρπέτα, Μαξ Ντίκον, Νέιθαν Κρες, Τζέρεμι Σάμπτερ, Κάιλι Ντέιβις, Τζον Ριπ, Σκοτ Λόρενς
Προβάλλεται από 11/9/14
(Κριτική μου στο myFilm)