24/9/14

The guest

Υπόθεση: Ένας μυστηριώδης επισκέπτης, ο φιλικός στρατιώτης, Ντέιβιντ, φτάνει στο κατώφλι της πόρτας της οικογένειας Πίτερσον λέγοντάς τους ότι είναι φίλος του γιου τους που χάθηκε στο καθήκον. Οι Πίτερσον υποδέχονται τον Ντέιβιντ στο σπίτι τους, αλλά και στη ζωή τους. Όταν όμως αρχίζουν ξαφνικά να πεθαίνουν άνθρωποι στην πόλη, η έφηβη κόρη τους, Άννα, αρχίζει να αναρωτιέται αν κρύβεται ο Ντέιβιντ πίσω από όλα αυτά. Όταν όμως, τελικά, οι υποψίες της Άννα γίνουν όλο και πιο έντονες, θα καταφέρει να κρατήσει ασφαλή την οικογένειά της ή θα είναι πλέον αργά για όλους;
Κριτική: Η συνταγή «μυστηριώδης ξένος εισβάλλει στο σπίτι συντηρητικής τετραμελούς οικογένειας με άγνωστες διαθέσεις», ανατρέπεται μετά τη μέση της ταινίας και ακολουθεί η συνταγή «άνθρωπος πειραματόζωο, έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της κρατικής μυστικής υπηρεσίας που θέλει να τον εξοντώσει».
Πάνω που έχεις αρχίσει, δηλαδή, να πιστεύεις ότι ο συμπαθητικός πρώην στρατιώτης (τον υποδύεται ο Νταν Στίβενς), που γύρισε από το Ιράκ με ψυχικά τραύματα, μπορεί να είναι ψυχοπαθής και θέλει να σκοτώνει όσους διαταράσσουν την ηρεμία της οικογένειας Πίτερσον, διαπιστώνεις ότι κρύβεται από κρατικούς στρατιωτικούς υπαλλήλους που τον κυνηγούν και θέλουν να τον σκοτώσουν οπωσδήποτε για να κουκουλώσουν κάποια αποτυχία τους.
Ωραία μοιρασμένο το σενάριο και πυκνοδομημένο  και αρκετά καλή και σφιχτοδεμένη η σκηνοθεσία.
Δεν θα έλεγα, ότι όλες οι ερμηνείες είναι ικανοποιητικές, αλλά ο Νταν Στίβενς (που τον ξέραμε ως καλοαναθρεμένο Μάθιου Κρόλι στην τηλεοπτική σειρά «Ο Πύργος του Ντάουντον»), διαθέτει την ικανότητα να μεταμορφώνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, από καλό παιδί του στυλ «γιες σερ» και «γιες μα’ μ» σε αδίστακτο εκτελεστή με το αντίστοιχο δολοφονικό βλέμμα. Εξαιρετικός. Πολύ φοβάμαι όμως, ότι ο τύπος που δημιούργησε και μοιάζει λίγο στον Μπορν, θα έχει και συνέχεια. Αυτό δεν θα είναι καλό. Εξαντλήθηκε το στοιχείο της έκπληξης και έχουμε χορτάσει από ακατάβλητους υπερήρωες.
Σκηνοθεσία: Άνταμ Ουίνγκαρντ
Με τους: Νταν Στίβενς, Κάντις Πάτον, Ίθαν Έμπρι, Τζόελ Ντέιβιντ Μουρ, Μάικα Μονρόε, Λανς Ρέντικ, Λέλαντ Όρσερ, Σίλα Κέλι
Προβάλλεται από 25/9/14
(Κριτική μου στο myFilm)