2/9/14

The lunchbox

Υπόθεση: Εδώ και 120 χρόνια στη Μουμπάι, κάθε πρωί, 5.000 Νταμπαβάλα (Dabbawallahs) - τοπικοί κούριερ φαγητού- παραδίδουν ζεστά γεύματα από την κουζίνα των νοικοκυρών στα γραφεία των συζύγων τους. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μελέτησε το συγκεκριμένο σύστημα παράδοσης και απέδειξε ότι μόνο ένα στο ένα εκατομμύριο πακέτα μπορεί να φτάσει στα λάθος χέρια! Το “The Lunchbox” είναι η ιστορία αυτού του λάθους, που θα φέρει κοντά δυο αγνώστους. Έτσι, μια νεαρή γυναίκα θα βρεθεί να αλληλογραφεί με έναν μοναχικό υπάλληλο, ανταλλάσοντας καθημερινά μηνύματα μέσω των πακέτων φαγητού.
Κριτική: Λιτά γυρισμένη, αλλά διεισδυτική, τρυφερή και γλυκιά ταινία γύρω από την αποξένωση και την απομόνωση των ανθρώπων σε πολυπληθείς κοινωνίες,
που τους έχουν καταντήσει να ζουν σε σπίτια κουτιά, να εργάζονται σε γραφεία κουτιά και να μετακινούνται με λεωφορεία κουτιά. Σε μια τέτοια κοινωνία, ένα κουτί φαγητού θα φέρει σε ψυχική επαφή δυο άγνωστους ανθρώπους. 
Ο Ιρφάν Καν (γνωστός μας από το Slumdog Millionaire και τη «Ζωή του Πι») είναι συγκλονιστικός ως μοναχικός και ρουτινιέρης δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος βλέπει δειλά- δειλά τη ζωή του να αλλάζει από κάποια σημειώματα που λαβαίνει κατά λάθος στο κουτί του μεσημεριανού του φαγητού, την ίδια στιγμή που και η γυναίκα που ετοιμάζει αυτό το κουτί για τον άντρα της βλέπει το λάθος της να γίνεται διέξοδος στη μοναξιά της. 
Εξίσου καλή είναι και η Νιμράτ Καούρ στο ρόλο της απογοητευμένης και μοναχικής συζύγου.
Με στοιχεία από την ταινία «Medianeras» (άλλη μια ταινία για τη μοναξιά των ανθρώπων των μεγαλουπόλεων, που ακολουθεί τις παράλληλες ζωές δυο νέων ανθρώπων), το Lunchbox διαθέτει επιπλέον ένα συνδετικό και συμβολικό ταυτόχρονα κρίκο: του κουτιού φαγητού που διασχίζει την πόλη μεταφερόμενο με κάθε είδους μέσο (κουτί επίσης) και ενώνει δυο άγνωστους που ζουν κι αυτοί στα δικά τους κουτιά με μόνο κοινό τις τηλεοπτικές τους ή κινηματογραφικές τους προτιμήσεις και τη μουσική.
Σκηνοθεσία: Ρίτερς Μπάτρα
Με τους: Ιρφάν Καν, Νιμράτ Καούρ, Ναουαζουντίν Σιντίκι
Προβάλλεται από 4/9/14
(Κριτική μου στο myFilm)