16/10/14

Ένα ταξίδι 30,5 μέτρα μακριά - The hundred-foot journey

Υπόθεση: Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας Ινδών, οι οποίοι, κυνηγημένοι από την πατρίδα τους αναγκάζονται να μετακομίσουν στη Νότια Γαλλία. Εκεί θα κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, θα ξεκινήσουν ένα υπέροχο Ινδικό εστιατόριο το οποίο και θα εξοπλίσουν με όλη την αγάπη και το πάθος που έχουν για τη μαγειρική. Μόνο που δεν έχουν υπολογίσει μια σημαντική λεπτομέρεια… Τον ανταγωνισμό! Ακριβώς απέναντί τους, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ένα επιτυχημένο ακριβό εστιατόριο, βραβευμένο με αστέρι Μισελέν.
Κριτική: Στα χνάρια του «Chocolat» ο Λάσε Χάλστρομ και με μια γαλλο-αμερικανο-ινδική ομάδα παραγωγής πίσω του, έβγαλε μια γλυκερή ταινία με γεύση από Μπόλιγουντ.
Θέμα της, η πολυφορεμένη συνταγή των πρόσφατων παραγωγών του Χόλιγουντ: η δύναμη της αγάπης και η αφοσίωση και η πίστη, στο πλαίσιο της οικογένειας (το family togetherness είναι ένας όρος, που τον θυμάμαι από την εποχή του σήριαλ Μπονάντσα, αλλά τώρα τελευταία βρίσκεται πάλι σε άνθηση σε ταινίες και σήριαλ).
Μια οικογένεια Ινδών έρχεται βεβιασμένα στην Ευρώπη, αλλά πρόκειται για μετανάστες με αρκετό χρήμα, αφού πολύ γρήγορα όχι μόνον αγοράζουν υλικά οικοδομών και ανακαινίζουν ένα ερειπωμένο κτίριο, το οποίο έχουν αγοράσει προηγουμένως, αλλά εξαγοράζουν και την τοπική αγορά, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα έθνικ εστιατόριο για να εξαγριώσουν έτσι τη γαλλίδα (η Έλεν Μίρεν εξαιρετική ακόμα και με γαλλικό αξάν), που διευθύνει το απέναντι γκουρμέ εστιατόριο. Όταν λέμε απέναντι, εννοούμε τα 30,5 μέτρα του τίτλου.
Κλασσικά, η συνταγή συνεχίζεται με την ανάδειξη των πολιτισμικών διαφορών μεταξύ της οικογένειας των Ινδών και της αρχικά ιδιότροπης γαλλίδας, θα προχωρήσει στο -από την αρχή- προβλεπόμενο αίσθημα μεταξύ της γαλλίδας και του ινδού, στις ψυχολογικές συμβάσεις και στο τέλος ο αγώνας έθνικ – γκουρμέ θα λήξει ισόπαλος, αφού εν τω μεταξύ θα έχουν συμβεί σπαρταριστά επεισόδια. Ευτυχώς δεν είναι μιούζικαλ. Διαθέτει όμως μουσική υπόκρουση που καλύπτει και τα δύο έθνη, από ινδικούς λαϊκούς ρυθμούς μέχρι Σαρλ Αζναβούρ για τις αγαπησιάρικες στιγμές.
Η κάμερα του Χάλστρομ κινείται απαλά, μέσα στην ήρεμη (και όμορφα φωτογραφημένη) γαλλική φύση, που περικυκλώνει το γραφικό και ήρεμο χωριό, με τους ευχάριστους και politically correct κατοίκους του, από το δήμαρχο μέχρι τους μανάβηδες, σε βαθμό που για μια στιγμή ανησύχησα μήπως εμφανιστούν τίποτα χαρούμενοι τσιγγάνοι με επικεφαλής τον Τζόνι Ντεπ, ή η Ζιλιέτ Μπινός μοιράζοντας σοκολάτες.
Σκηνοθεσία: Λάσε Χάλστρομ 
Με τους: Έλεν Μίρεν, Ομ Πουρί, Σαρλότ Λε Μπον, Ρόχαν Τσαντ, Μάνις Νταγιάλ, Αμίτ Σαχ
Προβάλλεται από 16/10/2014
(Κριτική μου στο myfilm)