16/10/14

'71

Υπόθεση: Το 1971 στη Βόρεια Ιρλανδία οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και ο φόβος για εμφύλιο πόλεμο εντείνεται. Ένας νεαρός Βρετανός στρατολογείται στο Μπέλφαστ. Η πόλη είναι διχασμένη σε «πιστούς» Προτεστάντες και «εχθρικούς» Καθολικούς. Και οι δύο πλευρές έχουν παραστρατιωτικές οργανώσεις, ενώ συμμορίες του δρόμου και μυστικοί πράκτορες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, ο καθένας με βάση τις αρχές τους. Μια περιπολία μετατρέπεται γρήγορα σε συμπλοκή και ο άτυχος στρατιώτης θα μείνει πίσω. Η επιστροφή στη βάση του είναι μια οδύσσεια γεμάτη φόβο και απόγνωση.
Κριτική: Η μεγάλη έκπληξη του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου (Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής Ειδική Μνεία), αλλά και του δικού μας «Νύχτες Πρεμιέρας», στο οποίο βραβεύτηκε με τη Χρυσή Αθηνά, η ταινία αυτή του Γιάν Ντεμάζ με φόντο τη διαμάχη Άγγλων και Ιρλανδών στο Μπέλφαστ το 1971, διαπραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται πίσω από τις εχθροπραξίες.
Με αφορμή την εγκατάλειψη ενός Άγγλου στρατιώτη στην καθολική συνοικία της πόλης και το κυνηγητό του από τους επαναστάτες του ΙΡΑ, ο Γιαν Ντεμάζ στην κυριολεξία τρέχει με την κάμερά του πίσω από τον κεντρικό ήρωα και καταγράφει με ντοκιμαντερίστικο στυλ, ανεξέλεγκτες καταστάσεις και συναισθήματα αφοσίωσης, φιλίας, απώλειας φιλικών προσώπων, ίντριγκας και προδοσίας, τόσο μεταξύ των επαναστατών, όσο και μεταξύ των στρατιωτικών που προσπαθούν να συγκαλύψουν μια αποτυχημένη επιχείρηση.
Ο σκηνοθέτης, στο ρόλο του κεντρικού ήρωα διαθέτει βέβαια και τον εκφραστικό Τζακ Ο’ Κόνελ, που πρόσφατα απολαύσαμε και στην ταινία-φυλακής «Γροθιές στους τοίχους», έναν ηθοποιό που μιλάνε ακόμα και οι σιωπές του.
Καταιγιστικός ρυθμός, συνεχής δράση, αγωνία μέχρι το τέλος, χαρακτήρες με βάθος και εξαιρετική νυχτερινή φωτογραφία χαρίζουν ένα ευχάριστο και εποικοδομητικό δίωρο στο θεατή. 
Σκηνοθεσία: Γιαν Ντεμάνζ
Με τους: Τζακ Ο' Κόνελ, Σαμ Ράιντ, Σον Χάρις, Τσάρλι Μέρφι, Πολ Άντερσον
Προβάλλεται από 16/10/2014
(Κριτική μου στο myfilm)