1/10/14

Το κορίτσι που εξαφανίστηκε - Gone girl

Κριτική: Θεωρώ ότι είναι το καλύτερο θρίλερ που είδα φέτος. Σενάριο γραμμένο από την ίδια τη συγγραφέα Τζίλιαν Φλιν, η οποία έχει γράψει ένα μυθιστόρημα γεμάτο suspense (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ),  με εμβάθυνση στους πιο σκοτεινούς χαρακτήρες, που έχω γνωρίσει στην αστυνομική λογοτεχνία και η φράση «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου» ταιριάζει απόλυτα στην πρωταγωνίστρια του θρίλερ, η οποία εξαφανίζεται, αλλά είναι πανταχού παρούσα με το ημερολόγιο που γράφει από την αρχή της ταινίας.
Οι αναδρομές στην αφήγηση, είναι τέτοιες και με τόση μαεστρία σκηνοθετημένες, ώστε στο τέλος φαίνονται όλα φυσιολογικά στο θεατή και του επιτρέπουν να σκεφτεί ότι έπρεπε να το είχε καταλάβει. Τόσο η εξαφανισμένη, όσο και ο αθώος σύζυγός της, άλλο δείχνουν και άλλο είναι, μέχρι το τέλος αυτού του σκοτεινού, κατά πάγια τακτική του Ντέιβιντ Φίντσερ, θρίλερ που παίζει με τα νεύρα του θεατή και ταυτόχρονα του αποκαλύπτει πόσο αδίστακτα είναι τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης, στην εκμετάλλευση ακόμα και των πιο ιδιωτικών στιγμών μιας οικογένειας.
Ο Μπεν Άφλεκ είναι απλά υπέροχος στο ρόλο του πρώην νεοϋορκέζου συγγραφέα Νικ Νταν, που ζει στη σκιά της διάσημης συζύγου του Έιμι, την οποία υποδύεται η Ρόζαμουντ Πάικ, απεικονίζοντάς μας, μια προσωπικότητα ουσιαστικά διχασμένη και ψυχρή μέχρι θανάτου. Όσο για τη σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φίντσερ και τη φωτογραφία του Τζεφ Κρόνινγουεθ για άλλη μια φορά (είχαν συνεργαστεί και στο «Κορίτσι με το τατουάζ»), καθηλώνουν το θεατή. 
Υπόθεση: Ο πρώην Νεοϋορκέζος συγγραφέας Νικ Νταν και το άλλοτε κουλ κορίτσι και σύζυγός του Έιμι, που μετακόμισαν πρόσφατα στις μεσοδυτικές πολιτείες, έχουν όλα τα φόντα να αποτελέσουν το τέλειο δείγμα σύγχρονης συζυγικής ευτυχίας. Όμως η Έιμι εξαφανίζεται κατά την ημέρα της 5ης επετείου του γάμου τους, αφήνοντας να φανούν οι πρώτες ρωγμές στη σχέση και αποκαλύπτοντας σταδιακά έναν λαβύρινθο σκοτεινών σημείων και μυστικών που επισκιάζουν την επιφάνεια της καλογυαλισμένης τους, επίπλαστης, ευτυχίας. 
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φίντσερ
Με τους: Μπεν Άφλεκ, Ρόσαμουντ Πάικ, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Μίσι Πάιλ, Τάιλερ Πέρι, Κιμ Ντίκενς
Προβάλλεται από 2/10/14
(Κριτική μου στο myFilm)