1/10/14

Xenia

Κριτική: Δύο νέα παιδιά, αλλοδαποί, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, χώρα της Φιλοξενίας (με κεφαλαίο το Φ γιατί υποτίθεται ότι προερχόμαστε από τον Ξένιο Δία), αλλά και του ρατσισμού, ψάχνονται και ψάχνουν το βιολογικό τους πατέρα, από την Κρήτη που ξεκινούν μέχρι το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης.
Ταξιδεύουν σε μια χώρα, που δεν κατόρθωσε -όταν μπορούσε- να συντηρήσει τη γνωστή (του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού) αλυσίδα ξενοδοχείων με τη γενική ονομασία Xenia, τα οποία είχαν κτιστεί στις καλύτερες τοποθεσίες της χώρας και με υλικά που ταίριαζαν με το περιβάλλον τους, αλλά αφέθηκαν στην τύχη τους στις περισσότερες περιοχές, διότι αυτοί που τα διοικούσαν ήσαν «υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα» (και θέλουμε να καταργήσουμε και τις «αξιολογήσεις», ενώ δεν θέλουμε και τις ιδιωτικοποιήσεις).
Τα αναφέρω αυτά, διότι ο εξαιρετικός σκηνοθέτης Πάνος Κούτρας, οδηγεί κάποια στιγμή τους νεαρούς πρωταγωνιστές του, σε ένα τέτοιο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο Xenia, ίδιο με τη σημερινή και αφημένη στη τύχη της Ελλάδα. Μια χώρα, στην οποία για όσα συμβαίνουν ευθύνονται πάντα οι άλλοι και ποτέ εμείς οι ίδιοι. Αυτό το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο, προσπάθησαν να το κάνουν σπίτι τους, όπως και τη χώρα μας, αλλά δεν το άντεξαν.
Ανθρώπινη και τρυφερή ιστορία είναι το Xenia και ταυτόχρονα μια ταινία δρόμου, που αναδεικνύει πέραν της σκηνοθετικής ικανότητας του Π. Κούτρα και δύο νέα ταλεντάκια, εκ των οποίων ο Κώστας Νικούλι (που υποδύεται τον gay Ντάνυ, χωρίς να τον κάνει καρικατούρα) είναι άριστος, χωρίς να υπολείπεται και ο Νίκος Γκέλια στο ρόλο του αδελφού του Ντάνυ, που θέλει να γίνει τραγουδιστής.
Μια ένσταση θα υποβάλλω μόνο: για την λίγο «τραβηγμένη» σκηνή του τέλους, που τα δυο παιδιά συναντούν στο Πανόραμα τον πλούσιο υποτιθέμενο πατέρα τους. Μια σκηνή, που ενώ περιλαμβάνει τα περισσότερα θέματα που μαστίζουν τη σημερινή κοινωνία μας (ρατσισμό, ξενοφοβία, εκμετάλλευση συνανθρώπου, ατομικό συμφέρον, αριβισμό, διαφθορά στην πολιτική κ.ά), έχει αδικαιολόγητα μεγάλη διάρκεια που αδυνατίζει το μήνυμα.
Πολύ καλό, θεωρώ το εύρημα με τον κούνελο, αλλά και την εμφάνιση της Πάτι Μπράβο «στην κοσμάρα» του Ντάνυ.
Υπόθεση: Μετά τον θάνατο της μητέρας τους, δύο αδέλφια, ο Ντάνυ και ο Οδυσσέας, 16 και 18 ετών αντίστοιχα, ταξιδεύουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να εντοπίσουν τον πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε πριν χρόνια. Σκοπός τους να εξασφαλίσουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά και τη συμμετοχή του ταλαντούχου Οδυσσέα σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη. Στην πορεία, θα αντιμετωπίσουν εχθρούς και φίλους, θα κυνηγήσουν μια καλύτερη ζωή και θα ενηλικιωθούν χωρίς ποτέ να παραιτηθούν από το δικαίωμα να ονειρεύονται.
Σκηνοθεσία: Πάνου Χ. Κούτρα
Με τους: Κώστα Νικούλι, Νίκο Γκέλια, Ρομάνα Λόμπατς, Άγγελο Παπαδημητρίου, Γιάννη Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Προβάλλεται από 2/10/14
(Κριτική μου στο myFilm)