15/1/15

Belle

Υπόθεση: Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της Dido Elizabeth Belle, της μιγάδας και νόθας κόρης ενός Ναυάρχου του Βασιλικού Ναυτικού. Μεγαλωμένη από τον αριστοκράτη θείο της Λόρδο Mansfield και την σύζυγό του,  η καταγωγή της Belle της παρέχει ορισμένα προνόμια, αλλά το χρώμα του δέρματός της την εμποδίζει να συμμετέχει πλήρως στις παραδόσεις της κοινωνικής της θέσης. Καθώς αναρωτιέται αν θα βρει ποτέ αγάπη, η Belle ερωτεύεται τον ιδεαλιστή νεαρό γιο ενός εφημέριου αποφασισμένου για αλλαγή που, με τη βοήθειά της, διαμορφώνει τον ρόλο του Λόρδου  Mansfield στην θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης όσον αφορά το τέλος της δουλείας στην Αγγλία.
Κριτική: Εποχή «Πύργου του Ντάουτον» (για τους TV-victims) και αναπαράσταση της εποχής του 18ου αιώνα, που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς. Ντεκόρ και κοστούμια προσεγμένα στην λεπτομέρεια, ερμηνείες από αρκετά καλές έως εξαιρετικές και σκηνοθετικός ρυθμός που δεν σου δίνει περιθώρια να ψάξεις για τυχόν ατέλειες, την ίδια στιγμή που και η μουσική της ταινίας αγγίζει το θυμικό και γι’ αυτό συνιστώ χαρτομάντιλα για τις ευαίσθητες ψυχές. Να ληφθεί υπόψη δε, ότι και το σενάριο βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Μια ιστορία, για τον έρωτα ενός λευκού με μια μαύρη σε μια εποχή που αυτό θεωρείτο αμάρτημα. Μια ιστορία, για το ρατσισμό και πως κτυπήθηκε, από μια οικογένεια που ουσιαστικά αψήφησε τις συμβατικότητες της εποχής και πήγε κόντρα, φτάνοντας στο σημείο να συμβάλλει στην αποκάλυψη των ωμοτήτων που συνέβαιναν κατά των αφρικανών, οι οποίοι εθεωρούντο «πράγματα» κατά το βρετανικό δίκαιο. 
Σε δεύτερο επίπεδο, έχουμε και την επιμονή κάθε ανθρώπου να διεκδικεί τη θέση του στην κοινωνία και να υποστηρίζει το δίκαιο και το σωστό ακόμα και όταν όλα στρέφονται εναντίον του.
Η Γκούγκου Μπάθα Ρο (η Belle του τίτλου) χωρίς υπερβολές και μελοδραματισμούς, μετατρέπεται από δειλή κοπελίτσα σε ώριμη γυναίκα που αποφασίζει να διεκδικήσει τη θέση της και να σταθεί όρθια σε μια άδικη γι’ αυτήν κοινωνία, που όμως φαίνεται ότι οδηγείται στην αλλαγή και δίνει τέλος στο θεσμό της δουλείας.
Σκηνοθεσία: Άμα Ασάντε
Με τους: Γκούγκου Μπάθα Ρο, Τομ Γουίλκινσον, Έμιλι Γουότσον, Σούζαν Μπράουν, Τόνι Έκλες, Τομ Φέλτον, Σάρα Γκαντόν, Ντέιβιντ Γκαντ, Μάθιου Γκουντ, Άλαν Μακένα, Σαμ Ριντ, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Τζέιμς Νόρτον
Προβάλλεται από 15/1/2015
(Κριτική μου στο myfilm)