12/11/14

Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του

(A pigeon sat on a branch reflecting on existence)
Υπόθεση: Σαν να' ναι οι σύγχρονοι Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα, οι Σαμ και Τζόναθαν, δύο πλανόδιοι πωλητές που εμπορεύονται ασυνήθιστα παιχνίδια, μας μεταφέρουν σε μια καλειδοσκοπική περιπλάνηση στο ανθρώπινο πεπρωμένο. 
Πρόκειται για ένα ταξίδι που αποκαλύπτει την ομορφιά των απλών στιγμών, την ευτέλεια των άλλων, το χιούμορ και την τραγωδία που κρύβονται μέσα μας, το μεγαλείο της ζωής, καθώς και την απόλυτη αδυναμία της ανθρωπότητας.
Κριτική: Με τον ίδιο λυρισμό που διακρίνει τις ταινίες του Ρόι Άντερσον, είναι γυρισμένη και αυτή, η τρίτη της τριλογίας του για τον άνθρωπο, (οι προηγούμενες δύο «Τραγούδια από το δεύτερο όροφο» του 2000 και  «Εσείς οι ζωντανοί» του 2007).
Οι μυημένοι στο κινηματογραφικό στυλ του σουηδού σκηνοθέτη, θα ενθουσιαστούν για άλλη μια φορά με την στατικότητα των πλάνων του, τα ταμπλό βιβάν και την αφαιρετικότητα στην εν γένει φωτογράφηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Ο Ρόι Άντερσον αναφερόμενος με μικρές ιστορίες -που συνδέονται όμως από τους δύο πωλητές- στην κοινωνική, πολιτική και πολεμική ιστορία της Σουηδίας, καταφέρνει να περνά οικουμενικά μηνύματα για την ύπαρξη του ανθρώπου, την διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού στο συνάνθρωπο και τη διαρκή εκμετάλλευση και ταπείνωση των αδύναμων από τους ισχυρούς. Κάθε σκηνή του αποκαλύπτει τα δυσάρεστα χαρακτηριστικά που καθορίζουν το ποιοι είμαστε τόσο ως άτομα, όσο και ως μέλη του συλλογικού ασυνείδητου της ανθρώπινης φυλής.
Οι δυο πωλητές παιχνιδιών, που συμπεριφέρονται σα να μη χωνεύει ο ένας τον άλλο και όντας αγέλαστοι σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, προσπαθούν να πουλήσουν παιχνίδια που θα φέρουν το χαμόγελο στη ζωή των άλλων. Θλιβεροί.
Από την άλλη, όλοι οι ήρωες που μιλούν κάποια στιγμή στο τηλέφωνο, επαναλαμβάνουν τη φράση «Χαίρομαι που ακούω πως είσαι καλά», ενώ το ύφος τους δείχνει την αδιαφορία τους απέναντι στο μακρινό συνομιλητή τους. Δυστυχία.
Μόλις δε, κάποιοι αποφασίζουν να σκεφτούν και να ανταλλάξουν απόψεις, μέσα στη νύχτα, θα τους διακόψει ο θυρωρός της πολυκατοικίας, (ο εξουσιαστής της οποιασδήποτε κοινωνίας), λέγοντάς τους ότι δεν είναι ώρα για αμπελοφιλοσοφίες και καλύτερα να πάνε για ύπνο, επειδή αύριο έχουν να σηκωθούν νωρίς για τη δουλειά. Αυτό ακριβώς που θέλει και το σύστημα: Δουλειά, τηλεόραση-αποβλάκωση, ύπνο και πάλι δουλειά.
Ταινία τολμηρή, λιτή σε εκφραστικά μέσα, αλλά εμπνευσμένη και πλούσια θεμάτων για συζήτηση.
Σκηνοθεσία: Ρόι Άντερσον
Με τους: Χόλγκερ Άντερσον, Νιλς Γουέστμπλομ, Σαρλότα Λάρσον, Βίκτορ Γκίλενμπεργκ, Λότι Τόρνρος, Γιόνας Γκέρχολμ, Όλα Στένσον, Όσκαρ Σαλόμονσον, Ρότζερ Όλσεν Λίκβερν
Προβάλλεται από 13/11/14
(Κριτική μου στο myfilm)