26/11/14

Η έκρηξη

Υπόθεση: Η Μαρία τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα, έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ. Η μαύρη κωμωδία και το δράμα εναλλάσσονται συνεχώς και μια κρυμμένη τρυφερότητα τρυπάει διαρκώς τη σκληρή πραγματικότητα, συνθέτοντας την τελική πορεία της Μαρίας προς την εξιλέωση, σε μια ελληνική ιστορία πιο επίκαιρη από ποτέ.
Κριτική: Τολμηρή ταινία, σκληρή και εκφραστικά βίαιη. Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, τη «Χώρα προέλευσης», ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας έρχεται και προσπαθεί να μας παρουσιάσει μια ανατομία της χαοτικής ελληνικής κοινωνίας σήμερα την εποχή της οικονομικής κρίσης, μέσα από τα στάδια στη ζωή μιας γυναίκας, που από υπεύθυνη κόρη, ερωτευμένη σύζυγος και στοργική μητέρα, ξεσπά και εκρήγνυται και όποιον πάρει ο χάρος.
Δύσκολος ο ρόλος για την Αγγελική Παπούλια (που υποδύεται έναν αντιφατικό και απότομο χαρακτήρα), αλλά καταφέρνει να μας αγχώσει, γιατί έχει ένα δύσκολο αγώνα προκειμένου να ξεφύγει από τις συμβάσεις και τα καθιερωμένα. Έχει δε πολλά να μας πει ο σκηνοθέτης, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί όλα μέσα στο κλασικό δίωρο των ταινιών και έτσι στριμώχνει τα μηνύματά του, κυρίως στο πρώτο μέρος, αποδυναμώνοντας τα τελικά, χωρίς όμως να ξεφεύγει από τον τελικό του στόχο που είναι, ότι θέλει να κάνει μια ταινία που θα την καταλαβαίνουν πολλοί και όχι μόνο στην Ελλάδα.
Εξηγούμαι, όπως και στο παρελθόν. Υπάρχουν Έλληνες σκηνοθέτες που κάνουν ελληνικό κινηματογράφο και έλληνες σκηνοθέτες που κάνουν ελληνικές ταινίες και νομίζω ότι αυτή τη φορά ο Σύλλας Τζουμέρκας έχει κάνει μια ελληνική ταινία και μάλιστα «όσο πιο ελκυστική μπορούσε», όπως ομολόγησε στο Γιάννη Ζουμπουλάκη (Το Βήμα της Κυριακής). Μια ελληνική ταινία που θα τη δουν «όχι μόνον εδώ αλλά και στη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ολλανδία και σε άλλες χώρες», αφού τα θέματα που θίγει δεν είναι αμιγώς ελληνικά, παρά τις όποιες νύξεις του, σε ορισμένα σημεία της.
Σκηνοθεσία: Σύλλα Τζουμέρκα
Παίζουν: Αγγελική Παπούλια, Βασίλη Δογάνη, Μαρία Φιλίνη, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Μπινιάρης, Μάκης Παπαδημητρίου
Προβάλλεται από 27/11/2014
(Κριτική μου στο myfilm)