19/11/14

Η άλλη Μποβαρί - Gemma Bovary

Υπόθεση: Μια διαφορετική ανάγνωση και εναλλακτική προσέγγιση της «Μαντάμ Μποβαρύ», του Γκουστάβ Φλομπέρ, ξεδιπλώνεται με διάφορα flashback καταγράφοντας μια κωμικοτραγική αναδρομή των τελευταίων μηνών της ζωής του ομώνυμου χαρακτήρα. Η Τζέμα είναι η πανέμορφη δεύτερη σύζυγος του Τσάρλι Μπόβερι. Είναι επίσης η απρόθυμη μητριά των παιδιών του αλλά και το αντικείμενο εμμονικής αντιπάθειας της πρώην συζύγου του Τσάρλι. Η απρόβλεπτη αλλαγή συμπεριφοράς και η απροσδόκητη αποστροφή της Τζέμα για το Λονδίνο αναγκάζουν τον Τσάρλι να την πάρει και να μετακομίσουν απέναντι στην επαρχία της Νορμανδίας, όπου ωστόσο ο αρχικός ενθουσιασμός τους για τη μαγεία της γαλλικής επαρχίας αναμένεται σύντομα να εξαφανιστεί. 
Κριτική: Η Αν Φοντέιν στα χνάρια του Φιλίπ Λεγκέ (που μας είχε χαρίσει πέρυσι τη «Βόλτα με το Μολιέρο», μια διασκευή του «Μισάνθρωπου» του Μολιέρου) μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή τη «Μαντάμ Μποβαρύ» του Φλομπέρ
και μάλιστα τον ίδιο πρωταγωνιστή, τον ταλαντούχο Φαμπρίς Λουκινί, για τον οποίο η παραγωγή μας θυμίζει –και καλά- ότι έπαιζε  στο «Astérix and Obélix: God Save Britannia».
Ο ταλαντούχος, λοιπόν, Φαμπρίς Λουκινί, που είχε κερδίσει τους θεατές στη «Βόλτα με το Μολιέρο», αναδεικνύει για άλλη μια φορά το ταλέντο του, με τον καθοριστικό του ρόλο στην πλοκή, σε μια και πάλι κλασική ιστορία (για όσους έχουν διαβάσει τη Μαντάμ Μποβαρύ), με λεπτό χιούμορ και ειρωνεία υποδυόμενος τον Ζουμπέρ, ένα φούρναρη που ξελογιάζεται από μια μικρότερή του Αγγλίδα, χωρίς όμως να μπορεί να εκφράσει τον έρωτά του.
Η ταινία, βέβαια δεν στηρίζεται άμεσα στο μυθιστόρημα του Φλομπέρ, αλλά σε ένα κόμικ της Πόσι Σίμοντς που αρχικά δημοσιευόταν σε συνέχειες από την εφημερίδα Guardian, ενώ το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1999. Όπως και να έχει όμως, το σενάριο δεν παύει να έχει ενδιαφέρον και να καθηλώνει το θεατή της ταινίας, ενώ τόσο η ερμηνεία του Λουκινί που εκφράζει με άνεση τον υποβόσκοντα ερωτισμό του Ζουμπέρ, όσο και της γοητευτικής Τζέμα Άρτερτον (ως Τζέμα Μπόβερι), που επάξια τον συγκλονίζει και ξυπνά μέσα του ένστικτα που εκείνος νόμιζε ότι… είχαν πάρει σύνταξη, κερδίζουν το θεατή με την εσωτερικότητά τους.
Πολύ καλοί είναι επίσης και οι άλλοι δυο ηθοποιοί, που υποδύονται τους άντρες της ζωής της Τζέμα, ο Τζέισον Φλέμινγκ (ο αδιάφορος σύζυγός της Τσάρλι) και ο Μελ Ράιντο (ο παλιός της εραστής Πάτρικ).
Η εξαιρετική φωτογράφηση (από τον Christophe Beaucarne) του μικρού χωριού στη Νορμανδία και η επιλεγμένη μουσική του Bruno Coulais, συμβάλλουν θετικά σ’ αυτή την πολύ καλή διασκευή του κλασικού αριστουργήματος.
Σκηνοθεσία:  Αν Φοντέιν 
Με τους: Τζέμα Άρτερτον, Φαμπρίς Λουκινί, Τζέισον Φλέμινγκ, Μελ Ράιντο
Προβάλλεται από 20/11/2014
(Κριτική μου στο myfilm)