12/11/14

O αγγελιοφόρος πρέπει να πεθάνει - Kill the messenger

Υπόθεση: Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η νέα ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Ρένερ (“The Avengers”) και σκηνοθέτη τον Μάικλ Κούεστα, δημιουργού του Homeland, επικεντρώνεται στην υπόθεση του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Γκάρι Γουέμπ. Ο Γουέμπ τόλμησε να τα βάλει με την CIA και άρχισε να ερευνά την πιθανή διασύνδεσή της με κύκλωμα που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στην Αμερική.
Κριτική: Ενδιαφέρουσα ταινία για να τη συμπεριλάβω στο επόμενο αφιέρωμά μου «Η δημοσιογραφία στον κινηματογράφο».
Βασισμένη σε γεγονότα, η ιστορία ξεκινάει σαν μια περιπέτεια με θέμα εμπόρους ναρκωτικών και την ανάμιξη πρακτόρων της κυβέρνησης, που εισέρχονται στο κύκλωμα για πολιτικούς λόγους και εξελίσσεται σε ιστορία δημοσιογραφικής έρευνας η οποία «κολλάει», όχι τόσο λόγω της ανάμιξης κάποιων υψηλά ισταμένων στην υπόθεση, αλλά και λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των εφημερίδων, επειδή ο κεντρικός ήρωας είναι δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας και όχι κάποιου «γίγαντα» της ενημέρωσης.
Η κόντρα αυτή με την ταυτόχρονη ανάμιξη κυβερνητικών πρακτόρων δημιουργεί πιέσεις στο δημοσιογράφο Γκάρι Γουέμπ, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει προϊσταμένους, πράκτορες της κυβέρνησης, αντίπαλες εφημερίδες και τέλος την οικογένειά του, που οδεύει στη διάλυση.
Ο Τζέρεμι Ρένερ (ως Γκάρι Γουέμπ), καταφέρνει να μεταφέρει στο θεατή το δίλλημά του και τις εσωτερικές του συγκρούσεις, τόσο στην αντιμετώπιση των προϊσταμένων του όσο και τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και στην οικογένεια.
Καλοδουλεμένο σενάριο, χαρακτήρες γήινοι με υπαρκτά προβλήματα και αδυναμίες, αρκετά καλές ερμηνείες και έξυπνο μοντάζ με σωστές δόσεις δράσης, διαλόγων και συναισθημάτων.
Σκηνοθεσία: Μάικλ Κουέστα
Με τους: Τζέρεμι Ρένερ, Παθ Βέγκα, Μέρι Ελίζαμπεθ Ουίνστεντ, Μάικλ Σιν, Ρέι Λιότα
Προβάλλεται από 13/11/14
(Κριτική μου στο myfilm)