Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Δυο ανάσες - Respire – Breathe

 Υπόθεση: Η Τσάρλι, είναι δεκαεφτά χρονών. Ζει μέσα σε έναν “ανεμοστρόβιλο” από φίλους, συναισθήματα, πεποιθήσεις και πολλά πάθη. Είναι μία έφηβη όπως οποιαδήποτε άλλη, στο μεταίχμιο αβεβαιότητας μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενηλικίωσης. Είναι ταλαντούχα και όμορφη, αλλά παράλληλα βουτηγμένη στις αμφιβολίες και η καθημερινότητά της βρίθει απογοητεύσεων. Κάποια στιγμή, εισβάλει στη ζωή της η Σάρα, ένα διαφορετικό νέο κορίτσι, όμορφο και με περισσό θράσος. Πρόκειται για μια αυθεντική, αληθινή προσωπικότητα, ένα αστέρι που ξέρει να κάνει τα πάντα σωστά…. Στο σχολείο, στα πάρτι, στις σχέσεις της με τα υπόλοιπα κορίτσια και τα αγόρια, ακόμη και στις σχέσεις τις με τους γονείς, η Σάρα είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα. Ανάμεσα στις δυο κοπέλες θα ξεκινήσει μια δυνατή φιλία, όμως ο χαρακτήρας της υπέροχης αλλά εύθραυστης Τσάρλι δε μπορεί να αντέξει για πολύ τα τερτίπια και τις τσαχπινιές της απρόβλεπτης Σάρα… Οι τρόποι για να την κρατήσει για πάντα ως αποκλειστική της φίλη είναι πολλοί, ποιον θα διαλέξει όμως η Τσάρλι, στην ευαίσθητη ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται;
Κριτική: Άνιση ταινία που εστιάζει περισσότερο στο θέμα της ενδοσχολικής ψυχολογικής βίας παρά στις φιλικές σχέσεις των εφήβων, όπως θα ήθελε.
Στο πρώτο μέρος της ταινίας δεν θα έχετε άδικο να θυμηθείτε την Αντέλ με την Εξαρχόπουλος, αλλά απέχει και όχι μόνον εικαστικά.
Στο υπόλοιπο μέρος, νομίζεις ότι κάπου έχεις ξαναδεί αυτή την ταινία. Σχέσεις γονέων με παιδιά, σχέσεις παιδιών μεταξύ τους, λεπτές ισορροπίες που χάνονται, συμμαθητές που δεν χάνουν ευκαιρία να παίξουν εις βάρος του πιο αδύναμου και μια ιδέα υποβόσκοντος ερωτισμού, αναμιγνύονται με έναν αργό σκηνοθετικό ρυθμό, που κάνουν δύσκολη την παρακολούθηση της ταινίας, παρά τις ενδιαφέρουσες ερμηνείες, τόσο εκ μέρους της γλυκιάς Ζοζεφίν Ζάπι, που υποδύεται την αδύναμη σε χαρακτήρα Τσάρλι, όσο και της όμορφης Λου Ντε Λαζ, που υποδύεται την «περπατημένη» και προκλητική φίλη της.
Σκηνοθεσία: Μελανί Λοράν
Με τους: Τζοζεφίν Ζάπι, Λου Ντε Λαζ, Ιζαμπέλ Καρέ, Κλερ Καΐμ, Ροσάν Ντουράν, Καμίγ Κλαρίς
Προβάλλεται από 13/11/14
(Κριτική μου στο myfilm)