31/12/14

Μεγάλα μάτια - Big eyes

Υπόθεση: Η ταινία επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σε ένα σκάνδαλο μεγατόνων που συγκλόνισε την παγκόσμια καλλιτεχνική - και όχι μόνο - κοινότητα, πίσω στις δεκαετίες του 50’ και του 60’. Οι προβολείς του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη αναδεικνύουν τη ζωή της επιτυχημένης ζωγράφου Μάργκαρετ Κιν, η οποία έγινε διάσημη με τους πίνακες που αναπαριστούσαν γυναίκες και παιδιά με τεράστια λυπημένα μάτια και κατάφεραν να γίνουν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία πίσω στην εποχή της. Η ακριβής ιστορία ήθελε τότε τους πίνακες να προέρχονται από τα καλλιτεχνικά χέρια του άνδρα της, Ουόλτερ Κιν, μέχρι που η μακροχρόνια δικαστική διαμάχη δικαίωσε την Μάργκαρετ, αποδίδοντάς της το σύνολο των χαρακτηριστικών επιτυχημένων έργων και την απάλλαξε από την εκμετάλλευση που της ασκούσε ο αδίστακτος σύζυγός της.
Κριτική: Με τον Κριστόφ Γουόλτς να υποδύεται ως καρικατούρα τον γοητευτικό και ταυτόχρονα γλοιώδη σύζυγο της γνωστής ζωγράφου Μάργκαρετ Κιν και την Έιμι Άνταμς να υποδύεται την καταπιεσμένη και απεγνωσμένη ζωγράφο, ο Τιμ Μπάρτον έχει γυρίσει μια ταινία με χαρακτήρα ντοκουμέντου, αλλά και αγωνίας για το τέλος παρά το γεγονός ότι είναι ήδη γνωστό.
Ο Τιμ Μπάρτον, εκτός από τις πετυχημένες ερμηνείες των δυο κεντρικών χαρακτήρων, μέσα από την ανάπτυξη του σεναρίου, κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή καθ’ όλη τη διάρκεια του φιλμ, το οποίο με μια ασυνήθιστη για τον Μπάρτον πολυχρωμία τεχνικολόρ (που παραπέμπει όμως σε ταινίες των δεκαετιών 50 και 60) διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία μιας επιτυχημένης ταινίας. Αντικατοπτρίζει με πληρότητα την εποχή που διαδραματίζεται η υπόθεση, περιγράφει το μεγάλο έρωτα του ζεύγους κατά τις πρώτες μέρες της γνωριμίας τους, διαγράφει τέλεια τους χαρακτήρες τους, δίνοντας μάλιστα υπερβολικό τόνο στο χαρακτήρα του συζύγου και κάνοντας έτσι πιο συμπαθή την αφελή και αδύναμου χαρακτήρα ζωγράφο και τέλος στήνει μια σύντομη δίκη για την –αναμενόμενη- δικαίωσή της.
Άψογος όπως πάντα ο Τιμ Μπάρτον και πολύ καλοί οι δύο πρωταγωνιστές του. Η ταινία βλέπεται άνετα και με ενδιαφέρον. 
Σκηνοθεσία: Τιμ Μπάρτον 
Με τους: Έιμι Άνταμς, Κριστόφ Ουόλτς, Τζέισον Σουόρτσμαν, Κρίστεν Ρίτερ, Τζον Πολίτο, Ντάνι Χιούστον, Βανέσα Ρος, Έμιλι Φόντα
Προβάλλεται από 1/1/2015