4/12/14

Η νύχτα πριν πέσει το Παρίσι - Diplomatie

Υπόθεση: 25 Αυγούστου 1944. Οι σύμμαχοι εισβάλουν στο Παρίσι. Η Βαρσοβία έχει καταστραφεί τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τους Γερμανούς. Λίγο πριν την αυγή, ο Ντίτριχ φον Σόλτιτζ, Γερμανός στρατιωτικός διοικητής στο Παρίσι, ετοιμάζεται να εκτελέσει τις εντολές του Αδόλφου Χίτλερ: να ανατινάξουν το Παρίσι. Γέφυρες και μνημεία είναι έτοιμα να εκραγούν… κι όμως το Παρίσι δεν καταστρέφεται. Ποιοι ήταν οι λόγοι που έκαναν τον Σόλτιτζ να αρνηθεί να υπακούσει τις διαταγές;
Κριτική: Ο σκηνοθέτης των ταινιών «Το ταμπούρλο» (Χρυσός Φοίνικας και Όσκαρ Ξένης Ταινίας 1979), «Ένας έρωτας του Σουάν» (1983), «Ο θάνατος του εμποράκου» (1985) και «Η ιστορία μιας καμαριέρας» (1990), αυτή τη φορά μεταφέρει στην οθόνη ένα τυπικό θεατρικό έργο λίγων προσώπων, το οποίο στηρίζεται σε ηθικά διλήματα, αλλά και στην «τεχνική» της διπλωματίας.
Οι βασικοί ήρωες είναι ο στρατηγός Φον Χόλτιτζ που ενσαρκώνει την τρίτη ή τέταρτη γενιά μιας μακράς γενεαλογίας αξιωματικών που η συμπεριφορά τους χαρακτηρίζεται από στρατιωτικούς κανόνες, όπως η υπακοή, η αγάπη για την πατρίδα και η οικογενειακή τιμή (τον οποίο υποδύεται ο υπέροχος Νιλς Άρεστραπ) και ο πρόξενος Νόρντλινγκ, που επισκέπτεται νύχτα το στρατηγό για να τον μεταπείσει, ώστε να μη δώσει εντολή για την ανατίναξη όλου του Παρισιού (τον οποίο υποδύεται ο εξαιρετικός Αντρέ Ντιζολιέ).
Οι δύο τους θα ξενυχτήσουν επιχειρηματολογούντες, ο μεν πρώτος γιατί θεωρεί απαραίτητο να υπακούσει στην εντολή του Χίτλερ, ο δε δεύτερος αναγνωρίζοντας την πειθαρχία και την υπακοή του στρατηγού, γιατί θα πρέπει αυτή τη φορά (για μια υπέρτατη φορά), να μην υπακούσει και να σώσει το Παρίσι.
Με ένα σφιχτό σκηνοθετικό ρυθμό και δυο εξαιρετικές ερμηνείες, αυτή η σχετικά μικρής διάρκειας ταινία ( μια ώρα και 24΄) αποδεικνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική: τόσο των χαρακτήρων των ανθρώπων που διαχειρίζονται τις τύχες του απλού λαού (που κοιμάται, στην προκειμένη περίπτωση με την ελπίδα ότι με το ξημέρωμα όλα θα πάνε καλύτερα), όσο και των κωδίκων, των συμβάσεων, που διαμορφώνουν αυτούς τους χαρακτήρες.
Σκηνοθεσία: Φόλκερ Σλέντορφ
Με τους: Νιλς Άρεστραπ, Αντρέ Ντισολιέ, Τσάρλι Νέλσον
Προβάλλεται από 4/12/14