24/12/14

Γκρέις του Μονακό - Grace of Monaco

Υπόθεση: «Η ιδέα της ζωής μου ως παραμύθι, είναι από μόνη της ένα παραμύθι» Γκρέις Κέλι. Η αληθινή ιστορία της Γκρέις Κέλι, η οποία έγινε η Πριγκίπισσα του Μονακό όταν παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Ρενιέ το 1956. Η Γκρέις Κέλι ήταν ήδη ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του Χόλιγουντ, έχοντας βραβευτεί με Oscar, και ο γάμος της χαρακτηρίστηκε ως «ο γάμος του αιώνα». Έξι χρόνια αργότερα, ανάμεσα στις δυσκολίες της εκπλήρωσης του ρόλου της, επιστρέφει πίσω στο Χόλιγουντ για να παίξει στη νέα ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Τη στιγμή εκείνη η Γαλλία απειλεί με φορολόγηση και επικρατεί ένταση στις σχέσεις των δυο κρατών. Η Γκρέις Κέλι επιστρέφει και προσπαθεί να βοηθήσει αναζητώντας όμως παράλληλα και τη δική της ταυτότητα. Ήταν ακόμα ηθοποιός ή ολοκληρωτικά πλέον η Πριγκίπισσα του Μονακό;
Κριτική: Με δυο πρωταγωνιστές που δεν διαθέτουν ευρωπαϊκή φινέτσα και ειδικότερα την πριγκιπική αίγλη, η ταινία ασχολείται με ένα μόνον περιστατικό από τη ζωή της Γκρέις Κέλι και αυτό μετά το γάμο της με τον πρίγκιπα Ρενιέ.
Σε αυτή την μερικώς βιογραφία, η Νικόλ Κίντμαν, που δεν παύει να είναι καλή ηθοποιός με δραματική στόφα (τη θυμάμαι στο Dogville), εδώ είναι λίγο μεγαλύτερη από την ηθοποιό που υποδύεται και δεν έχει τη φρεσκάδα της Γκρέις, ούτε φυσικά την πραγματικά πριγκιπική της παρουσία, ενώ ο Τιμ Ροθ δεν θυμίζει με τίποτα τον Ρενιέ και παραπέμπει σε αμερικανό πετρελαιά των μεσοδυτικών πολιτειών.
Από την άλλη όμως, δεν μπορώ να μην επισημάνω, ότι η ιστορική περίοδος που διαπραγματεύεται η ταινία, είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα: η Γκρέις βρίσκεται στο μεταίχμιο αν θα αποχωρισθεί ή όχι από τον κινηματογραφικό εαυτό της. Και ο Ρενιέ που έχει να αντιμετωπίσει τον Γάλλο πρόεδρο Ντε Γκολ, ο οποίος θέλει να προσαρτήσει το Μονακό, αν θα καταφέρει να πετύχει την αυτοτέλειά του; 
Η σκηνή που όλοι περιμένουμε, είναι το πώς θα συμβάλλει η Γκρέις του Μονακό στην επιτυχία του Ρενιέ. Αυτή η στιγμή έρχεται προς το τέλος της ταινίας με την ομιλία της στο χορό του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Μέχρι τότε, ο θεατής απολαμβάνει την ίντριγκα (η αδερφή του Ρενιέ, είναι με τους Γάλλους και φυσικά δεν χωνεύει τη σταρ του Χόλιγουντ) και το συνολικό glamour της ταινίας. Τα ντεκόρ και τα κοστούμια φυσικά.
Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Νταάν
Με τους: Νικόλ Κίντμαν, Τιμ Ροθ
Προβάλλεται από 25/12/14