31/12/14

Τα μυστικά του δάσους - Into the woods

Υπόθεση: Τα Μυστικά του Δάσους διηγούνται τις περιπέτειες της Σταχτοπούτας, της Κοκκινοσκουφίτσας, της Ραπουνζέλ, και του Τζακ και της Φασολιάς του, ξετυλίγοντας την αστεία και συγκινητική ιστορία ενός Φούρναρη και της Γυναίκας του που θέλουν απεγνωσμένα έναν απόγονο. Στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν παιδί, συμμαχούν με τα αρχετυπικά σύμβολα των παραμυθιών των αδελφών Γκριμ - ένα γυάλινο γοβάκι, μια κόκκινη κάπα, μαλλιά χρυσά σαν το καλαμπόκι και μια άσπρη σαν το γάλα αγελάδα - για να ξεμπλέξουν από τα δίχτυα της Μάγισσας, που τους περνάει διαρκώς από νέες δοκιμασίες. Αλλά σε αυτήν τους την προσπάθεια θα ανατραπούν τα πάντα, ακόμα και τα παραμύθια.
Κριτική: Να μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για την κινηματογραφική απόδοση του μιούζικαλ Into the woods που αναδεικνύει  το πολύπλοκο βιβλίο του Lapine, το οποίο με τη σειρά του είναι μια μοντέρνα συρραφή διαφόρων αγαπημένων παραμυθιών («Σταχτοπούτα», «Κοκκινοσκουφίτσα», «Ραπουνζέλ», «Τζακ και η Φασολιά») και είναι διασκεδαστική, ενώ ταυτόχρονα διερευνά αρκετά θέματα όπως: η συνέπεια που μπορεί να έχει μια ευχή, η σχέση γονιού με το παιδί, η απληστία, η φιλοδοξία, η απώλεια και το κυριότερο η αγάπη χωρίς όρους και η δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.
Η αρχή, με την εμφάνιση του Τζόνι Ντεπ στο ρόλο του κακού λύκου και της Μέριλ Στριπ στο ρόλο της κακιάς μάγισσας, σε προδιαθέτει ότι θα δεις μια ταινία εξολοκλήρου διασκεδαστική και γεμάτη χιούμορ, στη συνέχεια όμως οι μουσικές σκηνές αρχίζουν να πλατειάζουν και προς το τέλος αρχίζεις να κοιτάζεις το ρολόι σου για να διαπιστώσεις ότι η ταινία έχει πραγματικά μεγάλη διάρκεια σε σχέση  με τα θέματα που θίγει, τα οποία συμπυκνώνονται στη φράση «κανείς δεν είναι μόνος του», όπως λέει και ο σκηνοθέτης, αναφερόμενος στη γνωστή φράση του προέδρου Ομπάμα προς τους συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2011. 
Η ταινία, με το πρωτότυπο σενάριο, που βασίζεται σε όλα τα παραμύθια, την εξαιρετική μουσική της, τις αρκετά καλές ερμηνείες όλων (και διαθέτει εξαιρετική διανομή ρόλων) και την εν γένει ατμόσφαιρα (φωτογραφία και κοστούμια), θα μπορούσε να είναι 15 με 20 λεπτά μικρότερη. Σ’ αυτό το σημείο μου τα χάλασε ο -κατά τα άλλα πολύ καλός και ευρηματικός-  σκηνοθέτης.
Σκηνοθεσία: Ρομπ Μάρσαλ
Με τους: Μέριλ Στριπ, Τζόνι Ντεπ, Έμιλι Μπλαντ, Άνα Κέντρικ, Τζέιμς Κόρντεν, Κρις Πάιν
Προβάλλεται από 1/1/2015