18/12/14

Το αγόρι και ο κόσμος - O Menino e o mundo

Υπόθεση: Η ιστορία ενός Αγοριού, που φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην πόλη για να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία ως εσωτερικός μετανάστης. Στο ταξίδι αυτό, το Αγόρι παρατηρεί το αντιφατικό πρόσωπο της σύγχρονης Βραζιλίας, που θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε χώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η ταινία, συναρπάζει με τα σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική. Δεν έχει διαλόγους «για να μη λερωθεί αυτό το διαμάντι με περιττά πράγματα», όπως έγραψε ο κριτικός της γαλλικής «L’ Express».
Κριτική: Πραγματικό κινούμενο σχέδιο και μάλιστα, όσο λιτό γίνεται, με αφαιρετική τεχνοτροπία που απευθύνεται και σε μεγάλους με περιβαλλοντικές και ευρύτερα κοινωνικές ευαισθησίες.
Ο μικρός ήρωας της ταινίας, εγκαταλείπεται από τον πατέρα του που πάει να βρει την τύχη του στη μεγάλη πόλη, αλλά δεν το βάζει κάτω. Ξεκινάει και πάει να το βρει ερχόμενος αντιμέτωπος με ένα κόσμο που δεν είχε ποτέ προηγουμένως γνωρίσει, θα περιπλανηθεί στην απρόσωπη και πολυπληθή πολιτεία, σε αφιλόξενο και ίσως εχθρικό περιβάλλον μέχρι να πετύχει τον σκοπό του.
Η ταινία, συναρπάζει με τα σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική και το γεγονός ότι δεν έχει διαλόγους, δίνει μεγαλύτερη δύναμη στο σχέδιο.
Σκηνοθεσία:  Άλε Αμπρέου
Προβάλλεται από 18/12/14