4/12/14

Οι Σταθμοί του Σταυρού - Stations of the Cross

Υπόθεση: Η Μαρία είναι 14 χρονών. Η οικογένεια της είναι μέλος μιας φονταμενταλιστικής καθολικής κοινότητας. Η Μαρία ζει την καθημερινότητα της στο μοντέρνο κόσμο, αλλά η καρδιά της ανήκει στον Ιησού. Θέλει να τον ακολουθήσει, να γίνει Αγία, και να πάει στον Παράδεισο. Η Μαρία θα περάσει από 14 σταθμούς, όπως ο Ιησούς στο δρόμο του για το Γολγοθά, για να πετύχει το σκοπό της. Η οικογένεια της βρίσκει παρηγοριά στην πίστη, καθώς διερωτάται αν όλα όσα έγιναν ήταν αναπόφευκτα.
Κριτική: Μια ενδιαφέρουσα ταινία για τη θρησκεία, την αγάπη, την πίστη, την ανεκτικότητα προς το διαφορετικό, τον θρησκευτικό φανατισμό, που διαθέτει και αρκετά καλές ερμηνείες. 
Στην Παναγία της Φιλερήμου στη Ρόδο, κοντά στην Ιαλυσσό υπάρχει ένας  λιθόστρωτος διάδρομος με τις 12 χαλκογραφίες της πορείας του Ιησού, μέχρι τη Σταύρωση. Στην ταινία αυτή διαπίστωσα ότι για τους Καθολικούς τα στάδια είναι 14 και αυτά ακολουθεί ο σκηνοθέτης παρακολουθώντας την πορεία μιας έφηβης προς την αυτοθυσία.
Σε κάθε πλάνο (εκτός από αυτό του τέλους), η κινηματογραφική μηχανή παραμένει σταθερή και η μοναδική κίνηση είναι εκείνη των ηθοποιών που συμμετέχουν στη σκηνή, με τη μικρή Λέα Βαν Άκεν (ως  Μαρία) να κερδίζει τις εντυπώσεις από το πρώτο στάδιο, που αποφασίζει ότι θέλει να θυσιαστεί για να σώσει τον αδελφό της που για κάποιο άγνωστο λόγο δεν μιλάει. 
Από τις αυτόνομες -ουσιαστικά- σκηνές, ο θεατής διαπιστώνει πως διαμορφώνονται οι θρησκόληπτοι χαρακτήρες και πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό για τις τρυφερές προεφηβικές ή εφηβικές ηλικίες. Μπορεί η Εκκλησία και οι γονείς να έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά ο τρόπος που επηρεάζεται η παιδική ψυχή, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, για να μην δημιουργηθούν ακραία αποτελέσματα. Η δε οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο, όπως της Μαρίας, όπου η μητέρα της είναι «φανατική» σε βαθμό που δεν επιτρέπει σε άλλο να μιλάει. Επίσης, στην ταινία είναι χαρακτηριστικό, ότι ο πατέρας της Μαρίας «δεν υπάρχει», όταν η Μαρία στο σχολείο πέφτει θύμα λεκτικού βιασμού ως «διαφορετική» από τους συμμαθητές της, ή και αργότερα, όταν αρχίζει να μην τρώει και οδηγείται στο νοσοκομείο. 
Η Μαρία αφήνεται μόνη της να τα βγάλει πέρα, κουβαλώντας το σταυρό του μαρτυρίου της, αρνούμενη φυσιολογικές διασκεδάσεις και απλές απολαύσεις, επειδή έχει πεισθεί από την εκκλησία και την αυστηρή μητέρα της, ότι όλα αυτά (μουσική ροκ, φλερτ, γλυκά) είναι πειρασμοί του Σατανά και άρα αμαρτίες. 
Συνολικά, έχουμε μια ταινία που έχει θέματα για συζήτηση.
Σκηνοθεσία: Ντίτριχ Μπρίγκεμαν
Με τους: Λέα Βαν Άκεν, Φραντσέσκα Βάις, Φλόριαν Στέτερ, Χανς Ζίσλερ, Λούσι Αρόν
Προβάλλεται από 4/12/14